Σκληρό πόκερ στο Αιγαίο

Το δικό της χαρτί, μετά από μία μακρά περίοδο που η Άγκυρα φόρτωνε την ατζέντα με απαιτήσεις, έπαιξε χθες η Αθήνα καταθέτοντας ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας τις ενέργειες της Άγκυρας να παραχωρήσει άδεια για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) ακόμη και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η

ελληνική κίνηση που έχει ως στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη για τις 4 και 5 Μαρτίου παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του μισού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα για τη διακυβερνητική διάσκεψη των δύο κρατών. Εκδηλώθηκε, δε, λίγες μόλις ώρες μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ, από την Αθήνα, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου εις ότι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ αλλά και την πρόθεσή του για συμμετοχή της Γαλλίας στην εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Πώς θα απαντήσει η Άγκυρα; Θα προχωρήσει σε κλιμάκωση, προχωρώντας ακόμη και σε αναβολή της συνάντησης Σαμαρά – Ερντογάν; Ή, αντιθέτως, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με τις δύο κυβερνήσεις να επιχειρούν να κρύψουν, κάτω από το χαλί, τα ανοικτά προβλήματα; Τα ερωτήματα εγείρονται από χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η κίνηση της ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ και εν αναμονή της αντίδρασης της Άγκυρας. Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι θεωρούν ότι πλέον οι πιθανότητες πραγματοποίησης του ταξιδιού είναι όσες και εκείνες για την αναβολή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και χθες συναντήθηκε με το Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, σε δήλωση του σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές – χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον – θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Το απόσπασμα της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας που εξασφάλισε το matrix24.gr έχει ως εξής:

Keywords
Τυχαία Θέματα