Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν καθυστερεί την ενοποίηση των τραπεζών

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο ισχυρός άνδρας της γερμανική οικονομίας ξεκαθάρισε ότι η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος για την εξυγίανση των τραπεζών.

«Μπορούμε μόνο να δράσουμε σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι τόσο πειστικά που θα πετύχουμε μια λύση

που είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και του γερμανικού συντάγματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή του κ. Σόιμπλε δεν θεωρείται τυχαία, καθώς Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για τη φύση της εποπτείας των τραπεζών, καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν κεντρικό επόπτη για τις τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Γερμανία ζητά ένα δίκτυο εθνικών αρχών.

Ο Σόιμπλε τόνισε πως οι τρέχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίνουν νομική βάση σε ένα ευρωπαϊκό όργανο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, και για αυτό ένα δίκτυο εθνικών εποπτικών αρχών θα πρέπει να είναι επικεφαλής για τη λύση των τραπεζών της Ευρωζώνης που έχουν καταρρεύσει, όσο οι συνθήκες δεν τροποποιούνται.

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση εντός της Ευρωζώνης με στόχο να διασπάσει τον ενδεχομένως αποσταθεροποιητικό δεσμό μεταξύ προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης και των κυβερνήσεών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα