Σπεύδουν οι οφειλέτες του δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 20.000 οφειλέτες έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ή διαφορετικά της «τελευταίας ευκαιρίας» και ρύθμισαν οφειλές τους άνω των 250 εκατ. Ευρώ (στοιχεία μέχρι 18/7/2013) . Μάλιστα οι ανωτέρω οφειλέτες έσπευσαν στις εφορίες και υπέβαλαν χειρόγραφες αιτήσεις για να υπαχθούν στη ρύθμιση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ο αριθμός των οφειλετών και των βεβαιωμένων χρεών που θα υπαχθούν στην ρύθμιση θα αυξηθεί σημαντικά και θα επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 1 δις.

ευρώ εντός του έτους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή βρίσκεται πλήρη λειτουργία β για το πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο φυσικών και νομικών προσώπων έως 100 δόσεις, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιουλίου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αφορά ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο φυσικών και νομικών προσώπων σε έως 24 δόσεις (πρόγραμμα «Πάγια Ρύθμιση»).

Αντίθετα έντονη ανησυχία υπάρχει για την πορεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση με εκείνη για τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες. Γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα χρειαστούν τα ταμεία προ το τέλος του έτους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπαγωγή στην ρύθμιση, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις για τον οφειλέτη:

1. Να αποδεικνύει την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής.

2. Να έχει υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις, τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.

3. Να έχει δηλώσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).

4. Για οφειλή άνω των 75.000, να έχει βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή (ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές, οι λογιστές φοροτεχνικοί και οι κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγόρου) για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων.

5. Για οφειλή άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται εγγυητική επιστολή τράπεζας ή υποθήκη ακινήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα