ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ EUROBANK – ALPHA

Πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ώρες οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Την ανάγκη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τόνισαν οι επικεφαλής των μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η διαμάχη Eurobank

Alpha Bank αναφορικά με την ματαίωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικολαος Νανόπουλος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank αποκάλυψε ότι η τράπεζα έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση από την Alpha Bank διότι αθέτησε τη συμφωνία της συγχώνευσης. Σημείωσε ακόμα ότι με βάση τις ρήτρες που είχαν υπογράψει μεταξύ τους οι δυο τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ακόμα ότι το 2012 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τη χώρα. Άναφερομενος στην ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι ένα από τα κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι ασφαλώς η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι στον τραπεζικό κλάδο, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι μικρομέτοχοι, που θα κληθούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους, έχουν υποστεί βαριές απώλειες, χάνοντας άνω του 95% της αξίας της επένδυσής τους, ενώ επί πολλά χρόνια δεν έχουν εισπράξει μέρισμα»

Στην γενική συνέλευση της Alpha Bank ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι: “Η Ελλάδα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ύφεση συνεχίζεται για 5η συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να έχει συρρικνωθεί σωρρευτικά κατά 18% περίπου». Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος ωστόσο προσέθεσε ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις και ολιγωρίες με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε, «η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν νοήται χωρίς τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Έτσι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση είναι στοιχείο απαραίτητο για την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο μέλλον».

Στη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι, τόσο η απόφαση για την δημιουργία ενιαίας Εποπτικής Αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και η απόφαση για την ανακεφαλαιοποιήση των ευρωπαϊκών τραπεζών απ’ ευθείας από το EFSF/ESM και όχι από τις εθνικέ

Keywords
Τυχαία Θέματα