ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Με αυτοσχέδια ρουκετοβόλα όπλα, σφεντόνες και πολύ οργή οι ανθρακωρύχοι της Ισπανίας φαίνεται ότι δεν υποχωρούν και αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης Ραχόι για τις περικοπές αλλά και στη  μείωση των επιδοτήσεων του κλάδου που θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι χθες στις βόρειες επαρχίες της Αστούριας, της Λάνγκρεο και της Λεόν, ενώ απεργία στον κλάδο εξαγγέλθηκε σε ακόμη 50 πόλεις όπου λειτουργούν ορυχεία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι

έκλεισαν δρόμους με φλεγόμενα λάστιχα και εξαπέλυαν επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

«Για να κρατάμε την αστυνομία σε απόσταση χρησιμοποιούμε σωλήνες για να εκτοξεύουμε τις ρουκέτες, σφεντόνες, μηχανήματα που εκτοξεύουν μπάλες του γκολφ, ακόμη και τροποποιημένες οικιακές συσκευές που πετούν πατάτες» δήλωσε ένας ανθρακωρύχος στο Associated Press.

Στο πλευρό τους οι ανθρακωρύχοι έχουν και τους καταστηματάρχες οι οποίοι αρνούνται να ανοίξουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη συμπαράστασης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Euronews.

«Η κρίση είναι μια δικαιολογία για να αρπάξουν τα λεφτά των εργαζομένων και να τα δώσουν στις τράπεζες» δηλώνει άλλος ένας απεργός στο France 24.

Οι χιλιάδες ανθρακωρύχοι απεργούν περισσότερες από δύο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ε.Ε. σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπή των επιδοτήσεων στον τομέα από τα 301  εκατ.ευρώ τον περασμένο χρόνο στα 111 εκατ. ευρώ φέτος, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα κοστίσει τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ισπανία έχει περίπου 8.000 ανθρακωρυχεία, και τα συνδικάτα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Μαδρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα