Στα ύψη η φορολογία (και) των επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 56η θέση ανάμεσα σε 185 οικονομίες κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε το διοικητικό κόστος για συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και απλοποιήθηκαν κάποιες διαδικασίες.

Ωστόσο η φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη μελέτη Paying Taxes 2013 που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα

(World Bank), το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) σε συνεργασία με την PwC, oι κυβερνήσεις εξακολουθούν να βελτιώνουν τα φορολογικά τους συστήματα παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012, 31 οικονομίες συνολικά έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, για να καταστήσουν ευκολότερη και οικονομικότερη την καταβολή φόρων από τις επιχειρήσεις.

Η μελέτη Paying Taxes 2013 ανέλυσε τα φορολογικά καθεστώτα που εφαρμόζονται σε 185 οικονομίες και κατέληξε στη διαπίστωση ότι η πιο συχνή μεταρρύθμιση, η οποία υλοποιήθηκε σε 16 οικονομίες, είναι η εισαγωγή ή η βελτίωση των ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

«Η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πληρωμή φόρων μειώνει τη γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα των φορολογικών συστημάτων, συμβάλλει στην προώθηση της φορολογικής συμμόρφωσης και μειώνει το διοικητικό κόστος για συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Augusto Lopez Claros, Διευθυντής του τμήματος Παγκοσμίων Δεικτών και Ανάλυσης στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.  «Η μελέτη καταδεικνύει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σταδιακή μείωση στον αριθμό των πληρωμών καθώς και στο χρόνο που δαπανά μια επιχείρηση για να αντεπεξέλθει στις φορολογικές τις υποχρεώσεις. Αυτή η μείωση διεθνώς του διοικητικού κόστους για την συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι μια θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος όρος του πραγματικού φορολογικού συντελεστή που καταβάλλουν παγκοσμίως οι επιχειρήσεις σήμερα ανέρχεται σε 44,7% των εμπορικών τους κερδών και η συμμόρφωση τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απαιτεί κατά μέσο όρο 27,2 πληρωμές και 267 ώρες απασχόλησης. Στα οκτώ χρόνια κατά τα οποία εκπονείται αυτή η μελέτη, ο χρόνος που δαπανά μια επιχείρηση για να εκπληρώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις έχει μειωθεί συνολικά κατά 54 ώρες, σχεδόν δηλαδή κατά επτά εργάσιμες μέρες, και ο αριθμός των πληρωμών έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον έξι, ενώ ο  πραγματικός φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί σχεδόν κατά 1% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα  ο μέσος όρος του πραγματικού φορολογικού συντελεστή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σήμερα ανέρχεται σε 44,6% (στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανέρχεται στο 42,6%) των εμπορικών τους κερδών και η συμμόρφωση τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απαιτεί κατά μέσο όρο 8 πληρωμές και 202 ώρες απασχόλησης (στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανέρχεται στις 184 ώρες  και 12,8 πληρωμές) .

Σημειώνεται ότι η  μελέτη Paying Taxes 2013 εξετάζει όλους τους

Keywords
Τυχαία Θέματα