Πού θα πάνε τα λεφτά της υπερ- δόσης

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα για να πάρει λεφτά όμως μετά την Πρωτοχρονιά θα πρέπει και να εφαρμόζει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας του Eurogroup από επτά κοινοβούλια της ευρωζώνης, η καταβολή των 34,4 δισ. ευρώ αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά στις 13 Δεκεμβρίου.

Από το ποσό αυτό:

-         Τα 23,8 δισ. ευρώ (με τη μορφή ομολόγων του EFSF) θα διατεθούν για

τη β΄ φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

-         Τα υπόλοιπα 10,6 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού.

Ποιες είναι όμως οι ανάγκες που θα καλυφθούν με αυτό το ποσό;

4 με 4,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος (ιδίως για τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων)3,4 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή των μηνιαίων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 16 Νοεμβρίου, για να καλύψει τη λήξη παλαιότερης έκδοσης250 εκατ. ευρώ χρειάζονται για την κάλυψη ομολογιακού δανείου του ΟΣΕ που λήγει στις 21 Δεκεμβρίου και δεν εντάχθηκε στο «κούρεμα» (PSI).2,45-2,95 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι απομένουν για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Θα γίνει όμως προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό ως τα 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού και να «ανασάνει» η αγορά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ως την εκπνοή του 2012, με έμφαση σε: φαρμακοποιούς, προμηθευτές νοσοκομείων, όσους έχουν υπογράψει συμβάσεις επενδύσεων και συμφωνίες με ασφαλιστικά ταμεία.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ της υπέρ-δόσης συμφωνήθηκε να χορηγηθούν στη χώρα μας σε τρία κομμάτια (όχι απαραιτήτως ισόποσα) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Προϋπόθεση για την εκταμίευσή τους είναι η εκπλήρωση βασικών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Μέχρι τον Μάρτιο το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καλύψει και αρκετές λήξεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων. Η υποχρέωση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα καλυφθεί από μέρος της δανειακής βοήθειας αλλά και μέσω της γνώριμης μεθόδου της αναχρηματόδοτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα