ΣτΕ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

20:05 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Διαγραφή  προστίμων φέρνει η οικειοθελής κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Κατά παράφραση της γνωστής ρήσης «αν το δηλώσεις θα το σώσεις» , η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κινείται στο πνεύμα πως «αν το παραδώσεις για κατεδάφιση θα σωθείς από τα πρόστιμα».   Το Εʼ Τμήμα του  Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε ότι  διαγράφονται όλα τα πρόστιμα, ανεξαρτήτως ύψους, που έχουν επιβληθεί ως αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων

κτισμάτων και κατασκευών εντός δασικής έκτασης, εφόσον οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων οικειοθελώς τα παραδώσουν για κατεδάφιση.

Τελικός σκοπός της απόφασης των δικαστών είναι η  κατεδάφιση των κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί αυθαιρέτως σε δάσος ή δασική ή αναδασωτέα έκταση.      Στην προκειμένη περίπτωση τον Δεκέμβριο του 1994 από τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 276 τ.μ. στη θέση «Καμίνη-Κακή θάλασσα» του Δήμου Κερατέας Αττικής, η οποία  είχε κηρυχτεί αναδασωτέα.

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της πράξης κατεδάφισης, η οποία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίφθηκε το έτος 1996. Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου με βάση και την πράξη του Δασάρχη  Λαυρίου  κλήθηκε να πληρώσει  39.005 ευρώ για διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος επί 1.691 ημέρες.

Ο ιδιοκτήτης προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη , και τελικά το πρόστιμο ακυρώθηκε καθώς το αυθαίρετο παραδόθηκε οικειοθελώς προς κατεδάφιση από τον ιδιοκτήτη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα