ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΔΙΚΗ»ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Τζον Ντάλι ο οποίος εξαναγκάστηκε σε υποχρεωτική παραίτηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο αφού κατηγορήθηκε για προσπάθεια αθέμιτης άσκησης επιρροής υπέρ των καπνοβιομηχάνων.

Ο Ντάλι υποστήριξε ότι “τους τελευταίους μήνες ομάδες παρασκηνιακής πίεσης (λόμπι) άσκησαν πίεση “σε όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”–με σκοπό να γίνει ευνοϊκότερη για τους καπνοβιομήχανους η νομοθεσία, που τους αφορά.

“Θα προσβάλω την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεωθώ σε παραίτηση”, τόνισε  ο Ντάλι σε συνέντευξη Τύπου

που παραχώρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική παραίτηση Ντάλι υποβλήθηκε την 16η Οκτωβρίου, αφού πρώτα ελήφθησαν υπόψη οι αιτιάσεις που διατύπωσε εναντίον του η Ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης (Olaf). Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά την μήνυση της σουηδικής εταιρείας Swedish Match, που κατήγγειλε ότι ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Σίλβιο Ζάμιτ προσέγγισε εκπροσώπους της βεβαιώνοντας ότι “επηρεάζει τον Επίτροπο Ντάλι” και επομένως η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά ένα προϊόν καπνού που παράγει, τον snus, θα μπορούσε να τροποποιηθεί υπέρ της, ώστε το προϊόν αυτό να μπορεί εξάγεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Ντάλι αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, ενώ αναφέρθηκε στην “αιφνίδια” πρόσκλησή του στο γραφείο του προέδρου Μπαρόζο: “αν και τού ζήτησα 24ωρη διορία, εκείνος αντιθέτως μού έδωσε διορία 30 λεπτών για να υποβάλω παραίτηση, υποχρεώθηκα επομένως να παραιτηθώ”.

Τώρα όπως δήλωσε ο ίδιος θα πρέπει να δει για το εάν οι σχετικές δικαστικές ενέργειες να γίνουν στη Μάλτα, ή στις Βρυξέλλες αφού πρώτα λάβει σχετικές νομικές συμβουλές, όπως και “εάν το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, ή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο”.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα