Στην «ασφάλεια» του χρυσού επενδύουν οι μεγάλες τράπεζες

Η συνολική ζήτηση του χρυσού μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, με τους καταναλωτές να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές και τους επενδυτές από τις εκτιμήσεις για βελτίωση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας. Η αισιοδοξία των επενδυτών και η στροφή τους στο ρίσκο αντανακλάται στις πιέσεις, που δέχονται από τις αρχές του έτους οι τιμές του χρυσού. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ πιθανό ο χρυσός να αποχαιρετήσει το 2013 με απώλειες, έπειτα από ένα ξέφρενο ράλι που κράτησε μια 12ετία.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες

αγόρασαν πέρυσι 534,6 μετρικούς τόνους του μετάλλου (Ρωσία, Βραζιλία και Ιράκ αποτέλεσαν τους καλύτερους αγοραστές). Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών κάλυψαν μάλιστα το 12% της συνολικής ζήτησης, έναντι ποσοστού 10% το 2011. Οι τρεις εν λόγω οικονομίες στράφηκαν στον χρυσό όχι μόνο για την αναζήτηση ασφάλειας, αλλά και την ανάγκη τους να διαφοροποιήσουν τα συνεχώς διογκούμενα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Η συνολική ζήτηση χρυσού το 2012 παρουσίασε πτώση 4% στα 4.405,5 μετρικούς τόνους. Η δε άνοδος των τιμών του μετάλλου είχε ως αποτέλεσμα η αξία των πωλήσεων να αναρριχηθεί στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 236,4 δισ. δολαρίων.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν προβλέψει ότι ο ανοδικός κύκλος του χρυσού δεν θα έχει συνέχεια φέτος. Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν η κούρσα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που να απομακρύνει τους επενδυτές από το συνάλλαγμα, στρέφοντάς τους εκ νέου στον χρυσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα