Στήνουν «νέα» κυβέρνηση

Μετά το δημόσιο «ευχαριστώ» του Αντ. Σαμαρά προς τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, χθες κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μηνύματος του Πρωθυπουργού, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται στις 10:00 το πρωί προκειμένου να χαράξουν την, μετά Eurogroup, πορεία τους. Ήδη ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την

ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών, ο Φώτης Κουβέλης επιθυμεί ριζικές τομές για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος ενώ ο Πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση επενδύσεων ενώ έχει έτοιμες παρεμβάσεις σε επίπεδο θεσμών.

Με άλλα λόγια, και οι τρεις μοιάζουν να αναζητούν τρόπους να μηδενίσει το ρολόι της κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουν την απόφαση της ευρωζώνης ως νέα αφετηρία της τρικομματικής κυβέρνησης. Το αν αυτό καταστεί εφικτό παραμένει ζητούμενο καθώς πέραν της κοινωνικής έντασης οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να διαχειρισθούν και τους εξαιρετικά σκληρούς όρους που θέτουν Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πέραν του επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της κυβέρνησης, στο τραπέζι θα πέσουν και οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λειτουργία της 9μελούς Επιτροπής που θα αναλάβει να συντονίζει τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες και την κυβέρνηση ενώ – παρά τις διαψεύσεις – δεν αποκλείεται να γίνει και μία πρώτη κουβέντα περί ανασχηματισμού.

Τρεις ώρες αργότερα, κι αφού στο μεσοδιάστημα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την Γερμανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να… τρέξει τους υπουργούς του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συγκαλείται, επί της ουσίας, για πρώτη φορά μετά από την πανηγυρική του πρώτη τον περασμένο Ιούνιο. Πέραν της αποτίμησης του αποτελέσματος του Eurogroup ο κ. Σαμαράς θα επικεντρωθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα