ΣΤΟ 1980 Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΑΙΜΟΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον 33 χρόνια πίσω, γύρισε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν,  το γεγονός ότι η μείωση ρευστότητας και η πτώση του κύκλου εργασιών αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 6 στις 10 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα το 2011 ήταν 25.470 ευρώ και προσέγγιζε τα επίπεδα Πορτογαλίας και Μάλτας ενώ με τις νέες περικοπές θα κατέβουν στις 15.000-17.000 ευρώ μαζί με την

Εσθονία, Κροατία και Τσεχία. Το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας έχει γυρίσει πίσω 33 χρόνια (σε σχέση με το 2008), εξαιτίας της μείωση των μισθών και των συντάξεων, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί, βάσει του νέου «πακέτου» που αναμένεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα δε, με τη ΕΣΕΕ, η μειωμένη ρευστότητα (σε ποσοστό 64,58%), η πτώση του κύκλου εργασιών (56,25%), που πολλές φορές οδηγεί σε δυσκολία πληρωμής των βασικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, η δυσκολία ή και αδυναμία εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης (43,75%), το αυξημένο λειτουργικό κόστος (31,25%) και τέλος η ελλιπής προώθηση των προϊόντων, η χαμηλή αναγνωρισιμότητα – ανταγωνιστικότητα και η αδυναμία προσέλκυσης νέου πελατολογίου (22,92%) είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από τα στατιστικά στοιχεία των επιχειρήσεων  που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία Υποστήριξης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Επιπρόσθετα, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και στους τομείς της αδυναμίας αξιοποίησης του αποθέματος προϊόντων που διαθέτουν, της είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες, της μειωμένης εξωστρέφειας (αδυναμία δραστηριοποίησης σε νέες αγορές), της εσωτερικής οργάνωσης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης και της αποδοτικότερης αξιοποίησης του υφιστάμενου πελατολογίου τους. Στις εμπορικές επιχειρήσεις προτείνεται από το επιστημονικό επιτελείο της ΕΣΕΕ ευρεία γκάμα λύσεων προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα