Στο 3,92% του ΑΕΠ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο

«Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το ποσοστό-στόχο που έχει οριστεί για φέτος», υποστήριξε ο Κριστόμπαλ Μοντόρο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αμφιβολίες που ήγειρε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Λουίς Μαρία Λίντε νωρίτερα σήμερα σχετικά με το εάν η Μαδρίτη θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο.

Το έλλειμμα του κεντρικού κράτους είναι εξ ορισμού χαμηλότερο από το συνολικό ισπανικό

έλλειμμα, αφού σε αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία από τις αυτόνομες περιφέρειες και τους δήμους.

Η Ισπανία πασχίζει να μειώσει το συνολικό έλλειμμά της από το 9,4% το 2011 στο 6,3% φέτος, βάσει του –ήδη αναθεωρημένου– στόχου που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης τοποθετείται στο 4,5%. Το έλλειμμα βρίσκεται στο 3,92%, πολύ χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, τόνισε ο Μοντόρο.

Νωρίτερα, ο Λίντε είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η Μαδρίτη να αποτύχει να επιτύχει το στόχο. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012, κι είναι ασαφές εάν τα φορολογικά έσοδα θα αρκέσουν για να καλυφθούν οι ανάγκες της Μαδρίτης για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, ανέφερε.

Ακόμα, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη βελτίωσης της παραγωγικότητας ή δημιουργίας θέσεων εργασίας· η ανεργία βρίσκεται στο 25%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει πως το «χειρότερο πέρασε» για την Ισπανία ενώ η υπουργός Εργασίας Φατίμα Μπάνιεθ έκανε νωρίτερα λόγο για «ελπιδοφόρες ενδείξεις» για έξοδο της Ισπανίας από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα