Στο «κόκκινο» η Γαλλία υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διέταξε τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας με τις γαλλικές αρχές να έχουν τεθεί σε επιφυλακή φρουρώντας ιδιαίτερα δημόσια κτίρια και συγκοινωνίες.

Στις επιχειρήσεις στο Μαλί ένας Γάλλος πιλότος έχασε τη ζωή του, ενώ στη Σομαλία δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης ενός πράκτορα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που κρατείτο όμηρος από ισλαμιστές. Επίσης εκτιμάται ότι και ο Γάλλος πράκτορας έχασε τη ζωή

του.

Στη Γαλλία έχει τεθεί σε εφαρμογή ο «κόκκινος συναγερμός», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εξαιτίας των επιχειρήσεων θα υπάρχουν συνέπειες για τους Γάλλους που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε το Σάββατο «τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων» στο Μαλί και επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ στην «προάσπιση της ακεραιότητας» της χώρας αυτής έναντι των επιθέσεων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

«Είμαστε δίπλα σας αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Μπαρόζο στη Μασσαλία με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων για τη «Μασσαλία – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές παρουσία του γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή στις εορταστικές εκδηλώσεις τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έμεινε στο Παρίσι λόγω της κατάστασης στο Μαλί.

Ο Μπαρόζο έγινε αργότερα δεκτός από τον αρχηγό του κράτους στο Ελυζέ. Στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής «επανέλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπεράσπιση της ακεραιότητας του Μαλί και ακολούθως στη στρατιωτική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε το Ελυζέ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά ζητήματα και την πιθανότητα να επιταχυνθεί η τοποθέτηση ευρωπαϊκών δυνάμεων υποστήριξης” στον τομέα αυτό.

«Συζήτησαν επίσης το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα εργασιών και κυρίως την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, η Βρετανία θα παράσχει επιμελητειακή στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών του Μαλί.

Η Βρετανία θα διαθέσει μεταγωγικά αεροσκάφη για τη γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στο Μαλί στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση των ανταρτών, ωστόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα εμπλακούν βρετανικά στρατεύματα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η βοήθεια προς τη Γαλλία συμφωνήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα