Στο «κόκκινο» παραμένει η Αίγυπτος

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τέσσερις διαφορετικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και οι φόβοι για συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων είναι πολύ πιθανές.

Σημειώνεται ότι  σήμερα εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στους συγκεντρωθέντες ισλαμιστές και υποστηριχτές του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ.

Την ίδια ώρα ομάδα διαδηλωτών που πρόσκεινται στην

αντιπολίτευση και έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο κατόρθωσε να περάσει ειρηνικά  ένα από τα οδοφράγματα που είχε στήσει ο στρατός και  εμπόδιζαν την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο.

Οι  υποστηρικτές του Μόρσι που ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αξιώνουν το δημοψήφισμα να γίνει κανονικά και συγκεντρώνονται επίσης στην πρωτεύουσα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες οδομαχίες.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας περικύκλωσαν την πλατεία Ταχρίρ στο κεντρικό τμήμα του Καΐρου, για πρώτη φορά από την 23η Νοεμβρίου, αμέσως μετά το διάταγμα που είχε εκδώσει δίνοντας στον εαυτό του έκτακτες υπερεξουσίες που πυροδότησαν εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Στις ως τώρα ταραχές έχουν αναφερθεί επτά θάνατοι. Πάντως η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, η οποία φρουρεί το προεδρικό μέγαρο, δεν έχει ως τώρα χρήση των μέσων που διαθέτει, αν και το παλάτι έχει περικυκλωθεί από άρματα μάχης, αγκαθωτά συρματοπλέγματα και οδοφράγματα από μπετόν.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, στέλεχος της αντιπολίτευσης και τιμηθείς με βραβείο Νόμπελ, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει διάλογος με τον Μόρσι, όμως προειδοποίησε πως «η επανάσταση (στην Αίγυπτο) δεν έγινε για να αντικατασταθεί ένας δικτάτορας από έναν άλλο», σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Την ίδια ώρα ο Μόρσι ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει την εκταμίευση του δανείου ύψους 4,8 δισ δολαρίων έπειτα και από την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το πρόγραμμα που προέβλεπε αύξηση της φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα