ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Υπό αμφισβήτηση τίθενται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και των Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Ναυτιλίας και ζητεί να απαντηθούν συνολικά τριάντα πέντε ερωτήματα.

Ειδικότερα, στο έγγραφο της ΓΔ. .Ανταγωνισμού με θέμα «Πιθανή μείωση του συναφούς με την εργασία κόστους για τους ναυτικούς και άλλα πιθανά κρατικά μέτρα προς όφελος των ναυτιλιακών

εταιρειών» αναφέρεται επί λέξει:«Παρακαλούμε τις ελληνικές αρχές να μας υποβάλουν πληροφορίες προκειμένου να διερευνήσουμε την ύπαρξη τέτοιου είδους μέτρων στην Ελλάδα και στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων μέτρων να ελέγξουμε κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με την εσωτερική αγορά».

Μεταξύ των ερωτημάτων είναι τα εξής: Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Η απαλλαγή από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Η απαλλαγή από τον ενιαίο ειδικό φόρο επί των πετρελαιοειδών.  Η απαλλαγή από λοιπή φορολογία βάσει του Ν. 3763/2009, που αφορά τέλη χαρτοσήμου κ.α.  Ο τρόπος μείωσης με το συναφούς με την εργασία κόστους, πράγμα για το οποίο θα εξεταστεί πως εφαρμόζονται οι διάφορες εργοδοτικές απαλλαγές από εισφορές στο ΝΑΤ κ.α. Ο Νόμος 2843/2000, με τον οποίο δημιουργήθηκε μια ειδική μορφή ανώνυμης εταιρείας, η ΕΕΠΝ της οποίας αποκλειστικός σκοπός είναι η πραγματοποίησης επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία και προβλέπει επίσης μια σειρά φοροαπαλλαγών.

Εξετάζεται εάν οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν απαλλαγή από την ετήσια εισφορά για την σύναψη δανείων.  Όλο το πλέγμα λειτουργίας των ΝΕΠΑ, που έγιναν με νόμο του 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα