Στο «σφυρί» η περιουσία του Δημοσίου

08:50 9/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τα μέσα Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτών που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον Αστέρα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό είναι ζωηρό. Ήδη έχουν γίνει βήματα προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες, αφού πρόσφατα υπεγράφη «μνημόνιο συμφωνίας» μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας

του Δημοσίου, σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο αποτελεί το «χρυσό τουριστικό φιλέτο» και χαρακτηρίζεται ως ελληνική Ριβιέρα. Το συγκρότημα σε ποσοστό 85% ανήκει στην Αστήρ Παλλάς ΑΕ, που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν απαραίτητο να γίνει καθώς η έκταση ανήκει κατά το 1/3 στο Δημόσιο και κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) συνεδριάζει σήμερα για να προωθήσει και τις διαδικασίες που αφορούν σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ.

Για τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου αναμένεται να εγκριθούν τα τεύχη προκήρυξης για την σύμβαση πώλησης του 33% των μετοχών του. Τότε η σύμβαση θα κοινοποιηθεί στους 7 «μνηστήρες» (BC Partners, Emma Delta, Gauselmann AG ,Intralot Holdings Luxemburg,Primrose Treasure Limited, Third Point και η TPG Capital) που θα ενημερωθούν και για τον όρο που αναμένεται να περιληφθεί σύμφωνα με τον οποίο αν ο ανάδοχος πωλήσει εντός τριετίας τον Οργανισμό, το Δημόσιο θα εισπράξει τίμημα επί της υπεραξίας.

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για τα ακίνητα Αφάντου και Κασσιόπης.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η αξιοποιήσει ακινήτων του δημοσίου θα επεκταθεί και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές: Η Κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει δέκα ή και περισσότερα «καλάθια» στα οποία θα μεταβιβαστούν 50 ακίνητα του Δημοσίου από τα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τα διαθέσει άμεσα σε ξένους επενδυτές. Όσοι από τους ενδιαφερόμενους, τους οποίους θα πλησιάσουν το επόμενο διάστημα οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εκφράσουν την επιθυμία να αγοράσουν κάποια από αυτά, τότε θα προκηρύσσεται διαγωνισμός με ταχύτατες διαδικασίες.

Η αρμόδια διεύθυνση δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο, το οποίο απαρτίζουν υψηλής εμπορικής αξίας οικόπεδα και αγροτεμάχια από τα κυκλαδίτικα νησιά.

Το Δημόσιο, μέσω της Εταιρίας Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) και του υπουργείου Υγείας, διαθέτει 7 οικόπεδα – «φιλέτα» στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στις περιοχές Πύργο και Καμάρι, τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν ένα «καλάθι» από μόνα τους.

Το γεγονός ότι η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ακίνητα «φιλέτα» του δημοσίου, που θα αξιοποιηθούν κατ΄ αυτό τον τρόπο υπάρχουν διάσπαρτα σχεδόν σε όλα τα κυκλαδίτικα νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα