ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Mε ένα ιδιώνυμο αδίκημα το Μαξίμου αποσκοπεί στην αυστηρότερη τιμωρία των λαθρομεταναστών σε περίπτωση που συλληφθούν να διαπράττουν κάποιο ποινικό αδίκημα.

Η προωθούμενη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση εξαγγέλλεται μόλις λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος προανήγγειλε αυστηρές ποινές, που θα ξεπερνούν τα τρία χρόνια φυλάκιση για τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων.

Σύμφωνα

με τις αλλαγές που είναι έτοιμο να κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού συνιστά επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουπακιώτης θέλοντας να καταδείξει την αποδοκιμασία της Πολιτείας, διευκρίνισε ότι ακόμα και σε περίπτωση που ο δράστης τέτοιων αδικημάτων κατηγορηθεί για πλημμέλημα, η προβλεπόμενη τιμωρία είναι ανώτερη των τριών ετών, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, την πάταξη της εγκληματικότητας προωθεί και αντίστροφη μέτρηση προβλέποντας την αυστηρότερη τιμωρία μεταναστών που έχουν παράνομα μπει στη χώρα μας, όταν τελούν αξιόποινες πράξεις.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, ουσιαστικά παραπέμπει στη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος. Πρόκειται δηλαδή για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «ιδιώνυμο» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα το 1929 με τον νόμο 4229, ο οποίος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ήταν ένας νόμος περί «μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών», ο οποίος είχε ως στόχο την ποινικοποίηση ιδεών που κρίνονταν «ανατρεπτικές» ή «αναρχικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα