Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα μαγαζιά της …νύχτας

08:02 8/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Πρόκειται, για επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγω δραστηριοποιούνται τη νύχτα και τζιράρουν μεγάλα ποσά τα σαββατοκύριακα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο «πέρασε» χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατασχέσεις τα Σαββατοκύριακα, αργίες, νυκτερινές ώρες και καθ΄ όλη την διάρκεια του Αυγούστου.

Πλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να κατάσχουν ταμειακές μηχανές νυκτερινών κέντρων και γενικότερα καταστημάτων ψυχαγωγίας και εστίασης καθώς και την ημερήσια είσπραξη. Μέχρι τώρα νομοθετικό διάταγμα του 1974 απαγόρευε την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Είναι

ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο σε νησί των Κυκλάδων με βεβαιωμένα χρέη άνω των 50.000 ευρώ που είναι το όριο που τίθεται για κατασχέσεις, αλλά λόγω του νομοθετικού κενού οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να κατάσχουν τις εισπράξεις που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του νόμου 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες καθώς και το μήνα Αύγουστο, και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση γεγονός που εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα