ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

09:10 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Μέχρι τότε η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες δράσεις για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ενώ θα έχει εκταμιευτεί η δεύτερη δόση των 25 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σε νέα ρύθμιση ώστε η υποχρέωση δημοσιοποίησης των λογιστικών καταστάσεων να παραταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το μεγάλο μέτωπο των τραπεζών θα έχει κλείσει

ή καλύτερα θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες δράσεις για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα θα έχει εκταμιευτεί η δεύτερη δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι κανονικά οι τράπεζες θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μέχρι το τέλος Αυγούστου ωστόσο βάσει προηγούμενης ρύθμισης εξασφάλισαν παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες σε νέα ρύθμιση δίνοντας παράταση για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν μια λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία το τραπεζικού συστήματος. Εξετάζονται λύσεις που θα παρέχουν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ παράλληλα εξετάζεται η χρήση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την άντληση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επιτευχθεί ή πολύ περισσότερο αν γίνει μέσω πόρων του EFSF τόσο λιγότερα κεφάλαια θα πρέπει να εισφέρει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η κυβέρνηση.

Ωστόσο η παροχή κινήτρων για την συμμετοχή ιδιωτών, παρά το γεγονός ότι όσα περισσότερα χρήματα εισφέρουν οι ιδιώτες τόσο λιγότερα χρήματα θα χρειαστούν από το κράτος, θα προκαλέσει πολιτικής έντασης καθώς μεγάλες είναι οι πιέσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου για την κρατικοποίηση των τραπεζών που θα λάβουν βοήθεια. Ωστόσο στην πραγματικότητα, και για όσο η χώρα βρίσκεται στην ευρωζώνη και υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί κρατικοποίηση καθώς ακόμα και αν αποκλειστούν από την ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες μέτοχοι θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο απολαμβάνει πλήρη ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση ενώ βάσει του μνημονίου θα πρέπει να πουλήσει τις τράπεζες που ελέγχει σε ιδιώτες εντος 3ετίας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένα όριο τιμής. Έτσι τυχών «κρατικοποίηση» του τραπεζικού συστήματος θα είχε μόνο θεωρητικό και προσωρινό χαρακτήρα.

Χθες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Παπαδάκης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε οτι μόνο οι

Keywords
Τυχαία Θέματα