ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Το μεν πνεύμα πρόθυμο αλλά η σάρκα αδύνατη. Αυτό προκύπτει από την πολύωρη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  (ΚΕΔΕ) με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.  

Στην τετράωρη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές δόθηκε μεν η ευκαιρία να ενημερωθούν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που είναι ανοιχτά, ωστόσο ο Ευρ. Στυλιανίδης δεν ήταν σε θέση να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το μείζον ζήτημα των 300 εκατομμυρίων

που δεν έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό. Αντίστοιχα ομιχλώδες παραμένει το σκηνικό και για τις επικείμενες περικοπές στην αυτοδιοίκηση.

Μετά από επιμονή των δημάρχων για να ξεκαθαριστεί το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των 300 εκατ. ευρώ και θα δώσει ξεκάθαρη απάντηση όταν και ο ίδιος λάβει  απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών. Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι η ετήσια επιχορήγηση των δήμων δεν μπορεί να πέσει κάτω 2,7 δισ. ευρώ.  Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Οι δήμαρχοι έκαναν γνωστό στον υπουργό Εσωτερικών ότι έχουν υποστεί περικοπές που ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 20%, την ίδια ώρα που στα υπόλοιπα υπουργεία οι περικοπές δεν ξεπερνούν το 5%. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι αν είχαν γίνει οι αντίστοιχες περικοπές σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο η χώρα αυτή τη στιγμή θα διέθετε πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι δήμοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση η οποία θα επέλθει σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική αφαίμαξη.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή του επιχείρησε να φανεί ανοιχτός στο διάλογο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ζήτημα των παρακρατηθέντων πόρων καθώς αυτοί έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχετικό ποσό υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 213 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα οικονομικά των δήμων έκανε γνωστό ότι από την εικόνα που έχει το υπουργείο Εσωτερικών 17 δήμοι είναι στο κόκκινο και 30 τείνουν να «χτυπήσουν» κόκκινο. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εξοικονόμησης πόρων είπε ότι εξετάζεται από το υπουργείο η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός μοντέλου μεταφοράς του συντελεστή δόμησης σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων. Σχετικά με τις προσλήψεις συμβασιούχων σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς έκανε γνωστό ότι έχουν εγκριθεί 4.700 θέσεις οι οποίες και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν καλυφθεί. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα συνεχιστεί, λόγω όμως συγχρηματοδότησης με το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να υπάρξει από κοινού συνεννόηση.  Θετικό είναι το υπουργείο και για την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας. Στην πλήρη ανάπτυξή του αναμένεται να απασχοληθούν σε έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης 100 με 120 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι.

Τέλος διερευνάται η δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών. Ο υπουργός Εσωτερικών πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα