ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΔΕΚΟ

Άμεσα εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία των δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών και των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, κατʼ εντολή της τρόικα.
Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ παραπαίει και οι ασφαλισμένοι

του καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς παραμένουν απλήρωτοι οι περισσότεροι πάροχοι υγείας, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωση την ένταξη στον Οργανισμό του ΕΤΑΑ αλλά και για ακόμη φορά του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας για τα θέματα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως η διαδικασία ένταξης των κλάδων υγείας αυτών των ταμείων στον Οργανισμό ξεκινάει άμεσα, μετά την «κόκκινη κάρτα» των τροϊκανών στην έκθεση αξιολόγησης.

Ο ν.4075 του 2012 προέβλεπε ότι το ΤΑΥΤΕΚΩ έπρεπε να έχει ενταχθεί από 1ης Μαΐου στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΑ από 1ης Ιουνίου, αλλά εκ των υστέρων εξαιρέθηκαν με αποφάσεις υπουργών πριν και μετά τις εκλογές.

Αν και η δυνατότητα εξαίρεσης είχε δοθεί με την προϋπόθεση σύνταξης αναλογιστικής μελέτης, το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως και τα όποια τυχόν πλεονάσματα έχουν τα Ταμεία, αυτά οφείλονται είτε σε κοινωνικούς πόρους (πχ εισφορές υπέρ τρίτων) είτε επειδή εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές που επιβάλλει στο εθνικό σύστημα Υγείας. Έτσι, θα χάσουν τις παροχές υγείας που προβλέπονταν στα καταστατικά των Ταμείων τους, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, των τραπεζών Εμπορική, ΕΤΕ, πρώην Πίστεως, πρώην ΕΤΒΑ καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες νομικοί, μηχανικοί, εργολήπτες, γιατροί κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα