ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΝΟ ΩΡΑ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Τι και αν φεύγοντας από την Αθήνα Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Γιάννης Στουρνάρας έλεγαν όχι σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με μόνον τον Πολ Τόμσεν να επιμένει για την αναγκαιότητά του; Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής αναζητήθηκε«φόρμουλα» για την «ελάφρυνση» του χρέους. Προεργασία έχει γίνει και για την επιμήκυνση.

Του

Βαγγέλη Δουράκη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στο νέο «κούρεμα» του χρέους, καθώς κατά την άποψη της Ουάσιγκτον τα «νούμερα» για την Ελλάδα δεν βγαίνουν και το καταστατικό του Ταμείου δεν επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης προς μία χώρα που με μαθηματική ακρίβεια θα «πνιγεί» από τα χρέη της.

Και μπορεί το «κούρεμα» ως.. «κούρεμα» να είναι εκτός ατζέντας της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Αθήνας, αλλά για μια ..αναδιάρθρωση, υπάρχει τρόπος.

Πληροφορίες άλλωστε της Wall Street Journal ανέφεραν ότι στο τραπέζι της Συνόδου έπεσε πρόταση για επαναγορά (buy back) του ελληνικού χρέους. Κατά τις πληροφορίες, εάν υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους (buy back programme), θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση που θα ξεσφίξει την θηλιά του χρέους γύρω από την Αθήνα. .
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως μια τέτοια πρόταση βρίσκεται αντιμέτωπη με πρακτικής φύσεως ζητήματα, για αυτό και κάθε συμφωνία θα πρέπει να είναι εθελοντική.

Ένα νέο «κούρεμα» του χρέους αλά PSI μπορεί να έχει αποκλειστεί, αλλά ακόμα και η μετακύλιση των λήξεων ή μία νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από το πρώτο Μνημόνιο, αποτελεί είδος αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Βεβαίως πριν θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει με την επιμήκυνση: Σύμφωνα με στελέχη της τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει προεργασία για τις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας και απομένει τώρα να ληφθούν αποφάσεις είτε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), είτε ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα