Στουρνάρας: «Η Ευρώπη να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη»

«Σε μεγάλο βαθμό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά για το Grexit τώρα, ακόμα και οι οικονομολόγοι που υποστήριζαν το Grexit έχουν ζητήσει συγγνώμη για αυτό», δηλώνει ο Έλληνας υπουργός στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει την πορεία μαραθώνιο, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα επειδή είσαι τόσο κουρασμένος.

Αναφερόμενος

στη δημοσιονομική προσαρμογή δηλώνει ότι «έχουμε καλύψει τα 2/3 του στόχου», ενώ για την ανταγωνιστικότητα εκτιμά ότι: «Έχουμε καλύψει τα ¾ της πορείας για το στόχο».

Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τη λιτότητα. «Όμως, νομίζω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με ελπίδα» επισημαίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αρνείται ότι με το διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις περικοπές και τις φορολογικές αυξήσεις, το τρέχον έτος ίσως είναι το πιο δύσκολο στον αγώνα της χώρας να νικήσει το βάρος του χρέους που προβλέπεται να φτάσει στο ιλιγγιώδες 185% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρώπη, ο Γιάννης Στουρνάρας λέει πως «χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναγνωρίζει ότι η ιδέα και μόνο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ίσως επίσης δεν είναι δημοφιλής, ιδίως στο προεκλογικό Βερολίνο. Αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αναληφθεί δράση για τον περιορισμό του χρέους, του τέρατος που βρίσκεται στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της χώρας, όπως σχολιάζει ο Guardian.

Ο Έλληνας υπουργός δηλώνει εκ φύσεως αισιόδοξος και αναφερόμενος στην ευρωζώνη εκτιμά ότι επίσης έχει μάθει από τα λάθη της. Εκφράζει την πεποίθηση ότι και η Κύπρος «θα τα βγάλει πέρα όπως η Ελλάδα», έστω κι αν είναι δύσκολο.

Οι βρετανοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Έλληνα υπουργό και για το θέμα των 2 δισ. που φέρεται να ζητά η Κύπρος από την Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα «πολύ ευαίσθητο ζήτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα