Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές εντάσσεται η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η επίσκεψη του Φώτη Κουβέλη στη βελγική πρωτεύουσα προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις και εκτός απροόπτου φυσικά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προγραματίζει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα.

Ο Φώτης Κουβέλης

στοχεύει να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής και η χαλάρωση της λιτότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει έναν ακόμη στόχο για το ταξίδι του αυτό: να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης του κόμματός του στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρόεδρος των οποίων (στην Ευρωβουλή) είναι ο Χάνες Σβόμποντα.

Με την κίνησή του αυτή, ο Φώτης Κουβέλης θα αποκτήσει πρόσβαση σε ηγέτες μεγάλων κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του. Επίσης, παράλληλα με τις Συνόδους Κορυφής, θα έχει ο κ. Κουβέλης θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάσσει απόψεις με ηγέτες χωρών της Ε.Ε., ενώ θα αποκτήσει πρόσβαση και στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες -κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν επιβεβαιωθούν οι πιθανότατες αναλύσεις πως η Γερμανία οδεύει σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» CDU-SPD. Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη κίνηση του Φώτη Κουβέλη δείχνει και την προσήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εσωτερική ανοιχτή υπόθεση της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν πως το κόμμα τους δε θα είναι το πρώτο αριστερό κόμμα που θα μετέχει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και όχι στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφού το ίδιο συμβαίνει και με το κυπριακό κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, που μετέχει και στις δύο παραπάνω πολιτικές ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα