ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

09:10 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Αύριο λήγει η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές. Το matrix24.gr σας παρουσιάζει τα συνηθέστερα λάθη, αλλά και χρήσιμες οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους.

Η υποβολή των μηχανογραφικών γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της διεύθυνσης http://exams.minedu.gov.gr.

Εκεί οι υποψήφιοι με τον κωδικό ασφάλειας και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων θα επεξεργάζονται και τελικά θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή υποστηρίζεται μόνο από Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari και Opera.

Τα ατομικά στοιχεία και η ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται ο κάθε υποψήφιος θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα, αν τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν στο λύκειο ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά του υποψηφίου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορεί να δηλώσει.

Τέλος θα εμφανιστούν τα τμήματα και οι σχολές που επιτρέπεται να δηλώσει ο υποψήφιος και κατόπιν θα μπορεί να ξεκινήσει την επεξεργασία του δελτίου.

Ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί μέσω της πλατφόρμα να δηλώνει τις σχολές που πραγματικά επιθυμεί, να αλλάζει τη σειρά, να προσθέτει ή να αφαιρεί σχολές.

Η διαδικασία λήγει στις 5 Ιουλίου και μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει παράταση της διαδικασίας. Την ημέρα αυτή θα βρίσκονται σε όλα τα Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, ο διευθυντής ή ο υποδιευθυντής και ο υπεύθυνος της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, καθώς και η παροχή κωδικού (password) σε όσους υποψήφιους δεν πρόλαβαν ή τον έχασαν.

Τα λάθη που κοστίζουν

Για να αποφευχθούν τα δάκρυα και η απογοήτευση κατά την ανακοίνωση των βάσεων, γονείς και μαθητές θα πρέπει να κάνουν τις σωστές επιλογές και να μην πέσουν σε συνηθισμένα λάθη. Τι πρέπει όμως να αποφύγουν οι υποψήφιοι;

Ένα από τα βασικότερα λάθη κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η ιεράρχηση των σχολών να γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων και όχι σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σειρά προτίμησης μιας σχολής δεν αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή τους και πως εφόσον συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια, τότε θα εξασφαλίσουν και τη σύνοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή προτίμησης. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των γονέων στο θέμα αυτό, καθώς επικρατεί η λαθεμένη εντύπωση ότι η σειρά επιλογής διευκολύνει ή δυσκολεύει την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα.

Βασικό και πρωταρχικό βήμα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι να γίνει αντιληπτό πως στο μηχανογραφικό πρέπει να αποτυπώνονται οι δικές μας επιθυμίες και όχι των άλλων. Τα στερεότυπα των γονέων είναι πάντοτε σεβαστά, αλλά απέχουν από την κοινωνική δυναμική και τη σύγχρονη ζήτηση των επαγγελμάτων. Δεν είναι όλες οι περι

Keywords
Τυχαία Θέματα