Συνεχίζεται η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η σημερινή μέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα κυλήσει με ομιλίες συνέδρων. Εκπρόσωποι των τάσεων του ΣΥΝ, αλλά και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πουν την άποψή τους όχι μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή και τη συγκυρία, αλλά και για τη δομή που πρέπει να έχει το νέο κόμμα. Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέπτυξε χθες βράδυ την εισήγηση της ηγεσίας για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ,

ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός οργάνου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελεί και το ανώτατο όργανο του κόμματος ως το ιδρυτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Σακοράφα, το εν λόγω όργανο θα έχει 301 μέλη, ενώ οι 75 θα είναι «αριστίνδην», δηλαδή δε θα αναδειχθούν από το σώμα των συνέδρων, οι οποίοι αύριο θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Λιστομαχίες

Βεβαίως, στο παρασκήνιο διεξάγεται ένα έντονο παζάρι προκειμένου να καθοριστεί πόσους «αριστίνδην» θα έχει κάθε συνιστώσα. Πιέσεις δέχεται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας από τις «μικρές» συνιστώσες (ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, Ρόζα, Κόκκινο κ.α.) που δεν έχουν ελπίδες να εκλέξουν πολλά μέλη στις αυριανές αρχαιρεσίες. Έτσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός των ex officio μελών, προκειμένου «να χωρέσουν όλοι και να υπάρξει μία πλουραλιστική αντιπροσώπευση των πάντων», όπως τονίζουν στο matrix24.gr στελέχη επιφορτισμένα με τα οργανωτικά της συνδιάσκεψης και του νέου κόμματος. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι «λιστομαχίες» για τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που είναι αιρετά. Τόσο οι τάσεις του ΣΥΝ, όσο και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν… αγώνα παρασκηνίου, ώστε να επηρεάσουν υπέρ τους τους τελικούς συσχετισμούς στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, ως τώρα, οι μεγάλοι κερδισμένοι των συσχετισμών της συνδιάσκεψης είναι αφενός ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και αφετέρου η τάση του ΣΥΝ «Πλατφόρμα», η οποία αποτελείται από πρώην «ανανεωτικούς» που δεν αποχώρησαν για τη ΔΗΜΑΡ (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Μανταδάκης κ.α.) αλλά και από στελέχη αντίστοιχων πολιτικών απόψεων (Πουλάκης, Δούρου κ.α.). Περισσότερο από το 45% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να εκλέξει η «Αριστερή Ενότητα», δηλαδή η τάση των «προεδρικών» που στηρίζει αναφανδόν τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλθει της συνδιάσκεψης έχοντας συγκροτήσει μία αρραγή πλειοψηφία που θα ξεπερνά το 70% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς εκτός της «Αριστερής Ενότητας», τον στηρίζει σθεναρά και η «Πλατφόρμα».

Το νέο κόμμα

Τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης άνοιξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε το νέο κόμμα ως εξής:

«Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό. Σήμερα συναντιούνται οι κοινωνικές ανάγκες με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, με ένα νέο πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς. Θέλουμε ένα

Keywords
Τυχαία Θέματα