Συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θέλει το ΠΑΣΟΚ

Με τον θάνατο του Παύλου Φύσσα να είναι ακόμα νωπός, το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί το σύνθημα «καμία ανοχή» στην Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση και αξιώνοντας ανάλογη αντιμετώπισή της. Επικροτεί λοιπόν, την διαβίβαση των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί εις βάρος μελών της στον εισαγγελέα, κάτι που αντιλαμβάνεται ως «υιοθέτηση» τώρα της θέσης του από την Πολιτεία.

Θυμίζει άλλωστε, πως ο πρόεδρος

του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος έχει από έτους εκδηλώσει πρωτοβουλίες όχι μόνο για την καταδίκη των ενεργειών της Χρυσής Αυγής, αλλά και για ψήφιση νόμου με ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις «για τους κήρυκες και αυτουργούς της βίας», αλλά και την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, με τίτλο «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», καθώς και εκείνη που κατέθεσε δύο μήνες μετά από κοινού με την ΔΗΜΑΡ.

Η Χαριλάου Τρικούπη θυμίζει ακόμα τις συνεχείς εκλήσεις της για συνεργασία όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, με στόχο την απομόνωση της Χρυσής Αυγής, επαναφέροντας το θέμα της επιστολής του γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Προσθέτει δε, ότι «τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατανοήσουν καλά την κατάσταση που δημιουργείται και να συνεργαστούν προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές της βίας των νεοναζιστών».

Αναγνωρίζει ασφαλώς τις πολιτικές διαφορές, πλην όμως, εκτιμά ότι για να ενεργοποιηθούν οι δημοκρατικοί πολίτες και να σταματήσει να δηλητηριάζεται η κοινωνική ζωή του τόπου, πρέπει να σταθούν όλοι μαζί απέναντι στον φασισμό και να περιφρουρήσουν την δημοκρατική ομαλότητα.

Διαχωρίζοντας σαφώς τη ναζιστική επιλογή και τη λειτουργία μίας εκγληματικής οργάνωσης με «μανδύα κόμματος» από έναν πολιτικό λόγο «που με μικροκομματικά κριτήρια καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού και πολιτικού μίσους», καταφέρνει δύο πράγματα.

Αφενός παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, αφετέρου όμως να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας εμμέσως –αφού δεν τον κατονομάζει- ότι καλλιεργεί αυτή τη στρατηγική της έντασης. «Όποιος καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του», προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ούτε ριζοσπάστης ούτε ασυμβίβαστος όποιος καλλιεργεί την ένταση και το μίσος» και πως «μόνο κινδύνους δημιουργεί για την κοινωνία και τους πολίτες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ δεν εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου. Αντίθετα. «Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός συνταγματικού τόξου. Και όχι μόνο εντός συνταγματικού τόξου, αλλά είναι και αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης, μη δεχόμενος συμψηφισμούς. «Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση τον διχαστικό λόγο που εκπέμπουν πολιτικά στελέχη όπως ο κ.Λαζαρίδης», συνέχισε, καλώντας και εκείνος στη δημιουργία ενός μετώπου κατά της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα