ΣΥΡΙΖΑ: ΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπεχρεωμένα νοικοκυριά παρουσιάζει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας ως «πολύ

πιο προωθημένη από το νόμο που ισχύει τώρα», ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «όταν η ανεργία, η ύφεση και οι μειώσεις μισθών έχουν γίνει ο θλιβερός κανόνας, η κατοχύρωση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών είναι αναγκαιότητα για να μην οδηγηθεί ο κόσμος στην απόγνωση». Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται ακόμη και τις αυξανόμενες αυτοκτονίες λόγω χρεών, που, όπως λένε, «περιλαμβάνονται δυστυχώς στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει τα εξής:

• Ολική διαγραφή χρεών προς τράπεζες, όταν οι δανειολήπτες έχουν αποδεδειγμένο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

• Θέσπιση ορίου 30% επί του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος ως ανώτατου για την αποπληρωμή δόσεων και οφειλών προς τράπεζες.

• Πρόβλεψη για ετήσιο ή μηνιαίο «κούρεμα» των οφειλών προς τράπεζες, για όσους δανειολήπτες έχουν οικογενειακά ή ατομικά εισοδήματα, τα οποία έχουν αντιστοίχως «κουρευτεί» εξαιτίας των περικοπών συντάξεων ή επιδομάτων, των μειώσεων μισθού ή της οποιασδήποτε μορφής ακούσιας απώλειας της εργασίας.

• Μείωση του ποσού δανείου (δηλαδή του συνολικού χρέους του δανειολήπτη) αντίστοιχη με τη μείωση που παρουσιάζουν τα εισοδήματά του από το έτος έγκρισης του δανείου έως σήμερα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά κυρίως είτε μακροχρόνια επιχειρηματικά δάνεια σε επιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους ή περιορίστηκε κατά πολύ ο τζίρος τους, αλλά και στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα κατατεθεί ως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, ενώ αποτελεί «συνέχεια» της αντίστοιχης προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε στο πρόγραμμά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα