ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Την άνοδο της τιμής των σπάνιων γαιών, των πλέον «πολύτιμων» μεταλλευμάτων για τις νέες τεχνολογίες αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ρόλαντ Μπέργκερ, της εταιρείας συμβούλων που είχε συλλάβει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας «Εύρηκα».
Σύμφωνα με ειδικούς, εμφανίσεις σπάνιων γαιών εντοπίζονται στην Βόρεια Ελλάδα και παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Μάλιστα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπερνούν σε αξία τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία

φορά που μελέτη της Ρόλαντ Μπέργκερ απασχόλησε την Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο Μάρκους Κραλ, ένας από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, πρότεινε το σχέδιο «Εύρηκα» κατά το οποίο περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα περνούσαν στο χαρτοφυλάκιο εταιρείας συμμετοχών που θα πωλείτο και έτσι θα εξασφαλίζονταν μείωση του χρέους κατά 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πλέον πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων υπογραμμίζεται το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των σπάνιων γαιών -17 μέταλλα στο σύνολο- αλλά και οι «πονοκέφαλοι» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για να μπορέσουν να το εξασφαλίσουν. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι «βαριές μορφές των σπάνιων γαιών θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο ακριβές κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών» καθώς και ότι το 50% των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας έχουν συστήσει ειδικές ομάδες με σκοπό την εξασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού με τα πολύτιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συσκευών υψηλής τεχνολογίας: από υπολογιστές και γεννήτριες έως κινητά τηλέφωνα και λέιζερ.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ελπιδοφόρες για τους ειδικούς εμφανίσεις έχουν εντοπιστεί στην περιοχή των Λουτρών Ελευθέρων Καβάλας, στο κοίτασμα της «μαύρης άμμου», όπως αποκαλείται. Συγκεκριμένα, από στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών του 2010 προκύπτει πως τα συμπυκνώματα που παρασκευάστηκαν από τα ευρήματα στην περιοχή παραπέμπουν σε πολύ υψηλές περιεκτικότητες κυρίως όσον αφορά τις ελαφρές σπάνιες γαίες, των οποίων η τιμή θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια «τσουχτερή» παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η τιμή τους εμφάνισε μικρή πτώση σύμφωνα με την νέα έρευνα της Ρόλαντ Μπέργκερ. Οι σπάνιες γαίες που εντοπίστηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα Λουτρά Ελευθέρων Καβάλας είναι το Δημήτριο (Ce), το Λανθάνιο (La), το Νιόβιο (Nb) και το Πρασεοδύμιο (Pr) και ειδικοί αναφέρουν ότι οι αναλογίες συγκέντρωσής τους είναι εντός των ορίων διάθεσης στη διεθνή αγορά. Πριν από μερικούς μήνες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΓΜΕ δήλωσε πως ενδιαφέρον παρουσιάζει ολόκληρη η περιοχή από την Καβάλα έως την Αλεξανδρούπολη στα παράλια και στην υφαλοκρηπίδα.

Στην μελέτη της Ρόλαντ Μπέργκερ επισημαίνεται ότι μόνο πέρυσι η παγκόσμια βιομηχανία χρειάστηκε περίπου 137.000 τόνους των σπάνιων γαιών κυρίως για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως μαγνήτες για αιολικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λαμπτήρες LED, καταλυτικούς μετατροπείς και μπαταρίες για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης και της μονο

Keywords
Αναζητήσεις
θαμμενος θησαυρος
Τυχαία Θέματα