ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Φουντώνουν, ενόψει και της άφιξης της τρόικα,  οι πληροφορίες για την προώθηση ενός σχεδίου συγχωνεύσεων νοσοκομείων και μαζί τους οι αντιδράσεις, κυρίως από τους γιατρούς.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αλλαγές, ανακατατάξεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων συζητούνται όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες στην Αριστοτέλους, μια και την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας επιστρέφει το κλιμάκιο της τρόικα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανό νέο σχεδιασμό συγχωνεύσεων νοσοκομείων, με τις αλλαγές

να εντοπίζονται σε όσα υποδέχονται αριθμό ασθενών χαμηλότερο από τις δυνατότητες τους.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι ακόμα και η αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, όπως του «Σπηλιοπούλειου» Νοσοκομείου, ενώ κύκλοι του υπουργείου δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και λουκέτα ή ιδιωτικοποιήσεις.

Ακόμη και 50 νοσηλευτικά ιδρύματα ενδέχεται να επηρεαστούν από τις αποφάσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων, συνέχεια των αλλαγών Λοβέρδου, που είχαν ξεκινήσει με τις διοικητικές συνενώσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Πρόκειται για νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, που υπολειτουργούν ή τα επίπεδα των ασθενών που εξυπηρετούν είναι χαμηλά. Στην Αττική, οι πληροφορίες μιλούν για την Πολυκλινική, το Νοσοκομείο Πατησίων, το «Κωνσταντινοπούλειο», το Νοσοκομείο «Ελπίς», την «Παμακάριστο», αλλά και το «Αμαλία Φλέμινγκ».

Η αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία αναμένεται να είναι έντονη.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Α. Φλέμιγκ» εμφανίζονται ανήσυχοι, δηλώνουν οργισμένοι και αγανακτισμένοι για το σενάριο λουκέτου ή συγχώνευσης, μεταξύ άλλων και, του νοσοκομείου τους, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικά, μεθοδευμένα και επιλεκτικά στοιχεία που αλλοιώνουν και διαστρέφουν την πραγματικότητα» και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας των Υπηρεσιών σχετικά με την μέτρηση της Ικανοποίησης του Ασθενή (ποιότητα ιατρικής φροντίδας, ενημέρωση, συμπεριφορά, ψυχολογική υποστήριξη), πρώτο, μαζί με το Ωνάσειο, αναδείχθηκε το «Α. Φλέμιγκ», με βαθμολογία πάνω του 9 (με άριστα το 10).

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα στοιχεία για χαμηλή πληρότητα, παραθέτοντας στοιχεία από esy.net σύμφωνα με το οποίο στο «Α. Φλέμιγκ» ανέρχεται στο 67%, ενώ μελέτη για το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφανίζει το ποσοστό αποδοτικότητας του νοσοκομείο στο 82%, αλλά μελέτη της Διδάκτορος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανεβάζει το ποσοστό στο 97%!

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο Α. Λυκουρέντζος ολοκλήρωσε τις συναντήσεις με τους  Διοικητές των Νοσοκομείων όλης της Επικράτειας, όπου επανέλαβε την ανάγκη για περιορισμό των δαπανών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού βάσει των αναγκών των Νοσοκομείων.

Μάλιστα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας άμισθους ολιγομελούς επιτελικής ομάδας συνεργασίας, η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα