Τα «άκουσε» για την προγραμματική συμφωνία ο Βενιζέλος

Στην πραγματικότητα, αντί να έχουν ικανοποιηθεί, όπως αναμενόταν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ανακοίνωση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, μεγάλη μερίδα αυτών, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Γιώργος Ντόλιος, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.α. αλλά και βουλευτές που έχουν βιώσει από αυτή

τη θέση την τελευταία τριετία άσκησαν δριμεία κριτική στο κείμενο.

Να καταγραφούν τα μέτρα που προκύπτουν από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και να μπουν κόκκινες γραμμές στο τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στο εξής ζήτησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας παράλληλα τον ορισμό του «οριζόντιου μέτρου».

Γενικόλογη χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία ο Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας πως δεν απαντά σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στο αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, άσχετα από το αν θα είναι οριζόντια ή όχι. Δεύτερον, στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να δώσει το δικό του αφήγημα για την μετά το μνημόνιο εποχή. Ο ίδιος υποστήριξε πως όταν τον ρωτούν αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ΝΔ, απαντά ‘όχι’ και ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ‘προοδευτικού μετώπου’ κόντρα στην λαίλαπα της δεξιάς και ακροδεξιάς. Το τελευταίο διάστημα, είπε, «παρακολουθούμε το έργο ‘Σαμαράς νούμερο 2’»…

Κατά του Αντώνη Σαμαρά καταφέρθηκε και η Θεοδώρα Τζάκρη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα ούτε το να συμπεριφέρεται ως ‘καλό παιδί’ απέναντι στην τρόικα, ούτε το να ‘ψευτοσυγκρούεται’ μαζί της. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση όταν δεν μπορεί να επιβάλει την ατζέντα του και να δώσει τον δικό του τόνο στην διαπραγμάτευση.

Το παράδοξο του πράγματος, «ενώ προσπαθούμε να ανασυντάξουμε την κεντροαριστερά, συμπράττουμε με τη ΝΔ και ενσωματονόμαστε σε αυτήν», παρατήρησε ο Γιώργος Ντόλιος, κάνοντας λόγο για ‘σκοτεινές περιοχές’ στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Σημείωσε πάντως ότι «θα ήταν αυτοκτονία» για το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, πάλι, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την προγραμματική συμφωνία, επιχειρώντας παράλληλα να απαντήσει στα περί εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ με την φράση «σύμφωνα συμβίωσης, υπάρχουν μόνο στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα».

«Όταν δεν υπήρχε προγραμματική συμφωνία, λέγαμε ότι δεν υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ των δύο κομμάτων και τώρα που υπάρχει μιλάμε για ‘προγαμιαίο συμβόλαιο’», παρατήρησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καλώντας όλους να αποφασίσουν : «Αυτή η πολιτική είναι που ξεκινήσατε εσείς ως υπουργοί το 2009 και συνεχίζει τώρα ο Σαμαράς, ή άλλαξε πολιτική ο Σαμαράς; Εγώ νομίζω το πρώτο», είπε με νόημα, θυμίζοντας πως οι περισσότεροι εκ των παρευρισκόμενων στη συζήτηση περί ‘σύμπλευσης με τη ΝΔ’ ήταν βουλευτές επί …διευρύνσεως με τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Θύμισε ακόμα πως ήταν εκείνος που μόνος είχε πει να μη γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, όταν οι άλλοι δεν είχαν πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο των 58, υποστήριξε ότι είναι οι μόνοι που «δικαίωσαν» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του», απάντησε στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το κείμενο μιλάει για όσα μιλάμε κι εμείς: για την πολιτική σταθερότητα, τα σενάρια των εκλογών, την εξάντληση της τετραετίας, την εθνική στρατηγική, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, τα μεγάλα επιτεύγματα 2010-2013, τις κόκκινες γραμμές για νέα μέτρα, την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, την ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης του κράτους, την κινητικότητα αποσυνδεδεμένη από την απειλή των απολύσεων, το ρόλο των κοινοβουλευτικών ομάδων, την ανάγκη συμφωνίας και συνεχούς συνεργασίας των κομμάτων». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «το ‘δεν υπάρχουν μέτρα’ θέλει και αντοχή πολιτική γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση», ενώ απευθυνόμενος σε όσους νωρίτερα σήκωσαν τους τόνους είπε με νόημα πως δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο. «Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι σου λένε κάποιοι ‘πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα