Τα «έψαλαν» οι Ευρωπαίοι στον Στουρνάρα – Έρχονται σκληρά μέτρα

07:56 9/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αντίτιμο; Η ασφυκτική εποπτεία της τρόικας για εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Έρχονται σκληρά μέτρα και ίσως νέο …δάνειο δια χειρός Σόιμπλε!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup χαρακτήρισε «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας, αν και φρόντισε να επισημάνει πως το «δημοσιονομικό κενό που είχε προκύψει στον κλάδο της υγείας καλύφθηκε», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα θα λάβει την έγκριση από την ελληνική

βουλή.

Νωρίτερα, έλληνας αξιωματούχος δήλωνε πάντως πως «η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και σε γενικές γραμμές αυτό που περιμέναμε», προσέθετε όμως ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να λάβει περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. «Τα χρήματα αυτά, το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη για το το 2013, θα μεταφερθούν τώρα πιθανότατα για τον Νοέμβριο ή αργότερα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία», σημείωνε ο αξιωματούχος.

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν λοιπόν να σπάσουν την δόση σε «κομμάτια» δίνοντας στην Ελλάδα ποσό 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων (τον Ιούλιο) η οριστικοποίηση της κινητικότητας και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Τα ποσά αναλύονται ως εξής:

* Καταβολή 2,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης (EFSF) τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

* Η Ελλάδα θα λάβει από τις κεντρικές τράπεζες (κέρδη από το πρόγραμμα SMP) 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

* Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογεί.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση των 6,8 δισ. στηρίχθηκε στα στοιχεία που υπήρχαν από το Μάιο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Με φόντο την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και την προειδοποίηση για «εκτροχιασμό» του προγράμματος, φαίνεται ωστόσο πως «ψήνεται» και νέο δάνειο προς την Ελλάδα!!

Οι Βρυξέλλες -σύμφωνα με πληροφορίες- πρότειναν στην Αθήνα ένα νέο δάνειο – «γέφυρα» που μπορεί να αγγίξει και τα 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα σκληρά ανταλλάγματα για τους Έλληνες φορολογούμενους και θα ψηλώσει ισόποσα το ελληνικό χρέος, αποτελεί πρόταση της Κομισιόν για να μην εκτροχιαστεί το δανειακό πρόγραμμα από τους εξής δύο σοβαρούς κινδύνους:

- Το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 2015 που εκτιμάται σε 11,1 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και για το οποίο θα πρέπει από τώρα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθεί διαφορετικά τα πράγματα δυσκολεύουν για την χώρα μας.

- Την περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013- 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 – 2016.

Όμως, η μετακύλιση των κερδών καθυστερεί, καθώς υπάρχουν κεντρικοί τραπεζίτες που «φοβούνται» ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρώ.

Προκειμένου να αποσοβηθούν αυτοί οι κίνδυνοι η Κομισιόν έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο το οποίο μετέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δύο απεσταλμένοι των Βρυξελλών, ο Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα καλυφθεί από ένα νέο δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και στην περίπτωση που και πάλι υπάρξει εμπλοκή, δηλαδή δεν φτάσουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο το οποίο προβλέπει μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.

Σε ότι αφορά το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα μας, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ύψους 5,6 δισ. ευρώ αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015.

Δηλαδή το νέο δάνειο – ουρά θα φθάνει τουλάχιστον τα 17 δις. ευρώ και ενδεχομένως ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανεικό σίριαλ της Ελλάδας πριν την έξοδο της στις αγορές.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «μαντάτα» για το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» στήριξης θα ανακοινώσει ο ίδιος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στις 18 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα!

Keywords
Τυχαία Θέματα