ΤΑ «ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ», Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ… ΤΟ ΕΥΡΩ

Αντιμέτωποι με το χρόνο, αλλά και με τον χειρότερο εαυτό τους βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να εμποδίσουν την κατάρρευση του κοινού νομίσματος. Ο πήχυς για την αυριανή σύνοδο κορυφής έχει κατεβεί, το διακύβευμα περιμένει όμως κορυφαίο.  

Από τη μία βρίσκονται τα «γουρουνάκια» της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με συμπαραστάτισσα τη Γαλλία και μπροστάρισα την Ιταλία -που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συμπεριφέρεται άκρως πολιτικά και υπογραμμίζει

πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί αυτό το εξαιρετικό έργο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στο οποίο ανέκαθεν η Ιταλία συνέβαλλε». Εμφανίζεται πρόθυμος να εργαστεί σκληρά, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συνόδου το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου όταν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας η Ευρώπη να έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, παραδέχτηκε χθες ότι «οι αγορές περιμένουν άμεσα έναν μηχανισμό, αλλά δεν τον έχουμε».

Από την άλλη βρίσκεται ο «σκληρός πυρήνας» του ευρώ, με αρχηγό τη Γερμανία, η οποία επιμένει σε συνταγές πειθαρχίας και λιτότητας και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το χρέος των εταίρων της. «Οταν σκέφτομαι τη σύνοδο κορυφής, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θα διατυπωθούν κάθε είδους ιδέες αμοιβαιοποίησης των εγγυήσεων και υπερβολικά λίγες ιδέες για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι λύσεις όπως τα ευρωομόλογα θα υλοποιηθούν μόνον αν προηγηθεί δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης και αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών από υπερεθνικούς θεσμούς.

Στη μέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Έχουν καταθέσει σχέδιο για την οικονομική ένωση της Ευρώπης, ελπίζοντας σε κατευνασμό του Βερολίνου, αλλά και των αγορών. Προτείνουν την ενίσχυση του ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγων.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει σχέδιο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία, εγγύηση των καταθέσεων και ένα κοινό μηχανισμό επίλυσης των κρίσεων. Και εδώ δεν υπάρχει κοινή γραμμή, αφού η Γερμανία ρίχνει το βάρος στο ζήτημα της εποπτείας και διατηρεί επιφυλάξεις για την από κοινού εγγύηση των καταθέσεων.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες να προωθήσουν σχέδιο για τη διάθεση ποσού ίσου με το 1% του ευρω-ΑΕΠ (περίπου 130 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα χρήματα θα προέλθουν από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από την εισαγωγή των project

Keywords
Τυχαία Θέματα