Τα ταμεία χρωστούν ακόμη και στους ασφαλισμένους

09:22 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, στις 31/12/2011, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας είχαν ένα σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών που προσέγγιζε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ! Στη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου με την τρόικα προβλέπεται ότι η προτεραιότητα θα δίδονταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ώστε να πάψει η άτυπη παύση πληρωμών του Δημοσίου, να δοθούν ανάσες ρευστότητας στην αγορά και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Μέσα Αυγούστου πλέον και από τα 1,19 δισ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τον προϋπολογισμό, στην αγορά έχουν πέσει

μόλις 565 εκατομμύρια.

Η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί, προφανώς, και τους αυστηρούς τόνους του Πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Ταμείων και των Γ. Βρούτση, Αδ. Γεωργιάδη, Κυρ. Μητσοτάκη, Χρ. Σταϊκούρα, Αντ. Μπέζα κ.α.

Είναι εντυπωσιακό, βάσει των στοιχείων που έχει στην κατοχή του το matrix24.gr, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν οφείλουν μόνον σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, προμηθευτές αλλά και στους… ίδιους του ασφαλισμένους τους, προφανώς έναντι της συμμετοχής τους στο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, 417,7 εκ ευρώ οφείλονται αντί προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού, 510,4 σε παρόχους υγείας, 299 εκατομμύρια σε φαρμακοποιούς, 625,4 σε συμβεβλημένους ιατρούς ενώ στα 43 εκατομμύρια φτάνουν οι οφειλές των ταμείων προς τους… ασφαλισμένους τους.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη, κάποια ταμεία (ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ) παρουσιάζουν πλήρη αδυναμία να εκκαθαρίσουν τις οφειλές και να προχωρήσουν σε αποπληρωμή τους, ο ΟΠΑΔ μοιάζει να έχει εκκαθαρίσει το σύνολο σχεδόν των εκκρεμοτήτων ενώ σε ποσοστό περί το 50% κινούνται το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός και από τον τρόπο που θα μεταβληθεί, το προσεχές διάστημα, δεν αποκλείεται να κριθεί και η τύχη των επικεφαλής των ταμείων…

Keywords
Τυχαία Θέματα