ΤΕΛΕΙΩΝOYN Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Στα μέσα Νοεμβρίου το… όριο πριν τη στάση πληρωμών. Σε πολιτική διαπραγμάτευση ελπίζουν πλέον και αναζητούν συμμαχίες.

Προετοιμασμένοι για μακρές διαπραγματεύσεις και, ενδεχομένως, για νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα είναι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ενισχύονται οι πληροφορίες που θέλουν το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται για αργότερα

εξαιτίας και της εσωτερικής διαμάχης Γερμανίας – ΔΝΤ για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ως εξαιρετικά πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην έχει υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, κάτι που εκ των πραγμάτων μεταθέτει και τις αποφάσεις για τη χώρα.

Στόχος της Ελλάδας παραμένει η εξασφάλιση μίας πολιτικής απόφασης από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ελληνική υπόθεση να παραπεμφθεί για το Νοέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, ήδη στο οικονομικό επιτελείο κοιτούν τα αποθέματα του προϋπολογισμού και τα όρια θραύσης του, που τοποθετούνται στα μέσα Νοεμβρίου ενώ δεν αποκλείουν να πάει πιο πίσω και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επαφές Σαμαρά

Ήδη από χθες, όπως ενημέρωσε το Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να έχει κύκλο επαφών με τους ομολόγους του αλλά και με θεσμικούς παράγοντες (Μπαρόζο, Ρομπάι, Ντράγκι, Λαγκάρντ) σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Η εκταμίευση της δόσης, η επιμήκυνση και, ενδεχομένως, μία συνολική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται στους στόχους της ελληνικής πλευράς, χωρίς πάντως να θέτει το σύνολο των θεμάτων τώρα – και κυρίως αυτό του νέου «κουρέματος».

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην εξασφάλιση μίας συμφωνίας με την τρόικα και άρα μίας έκθεσης με θετικό πρόσημο που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων προς την ελληνική οικονομία. Ο βαθμός επιτυχίας της προσπάθειας αυτής θα φανεί από το ποσοστό των «γκρίζων» μέτρων που θα αποδεχθεί, τελικά, ως βάσιμα η τρόικα, γλυτώνοντας την ελληνική κυβέρνηση από το πικρό ποτήρι των ακόμη μεγαλύτερων περικοπών που, αναπόφευκτα, θα πυροδοτούσαν κοινωνική έκρηξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα