ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Tα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μια πιθανή αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η αλλαγή στο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, είναι τα σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το νούμερο ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

στον ενεργειακό τομέα θα είναι η παραπαίουσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού. Μπορεί τα δάνεια από το Παρακαταθηκών να μπήκαν στα ταμεία της ΔΕΗ (130 εκ. ευρώ) και της ΔΕΠΑ (100 εκ. ευρώ), ωστόσο πληροφορίες φέρουν τη Κομισιόν να εκφράζει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον οι χορηγήσεις αυτές είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία, ώστε να μην θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις.

Αλλά ακόμη και θετικά να κλείσει το θέμα, τα δάνεια δεν αποτελούν παρά «ασπιρίνες» στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, αφού αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν λάβει δομικά και διαρθρωτικά μέτρα, από το Σεπτέμβριο και μετά θα ψάχνουμε πάλι για νέα δάνεια.

Τιμολόγια

Τα δύο επόμενα θέματα που σχετίζονται ευθέως με το πρώτο, και θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εντός του 2012, και η αλλαγή στο σημερινό καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Ήδη από το Μάιο η τρόικα είχε θέσει δεσμευτικούς όρους για να εγκρίνει το δάνειο. Ποιοι ήταν αυτοί; Καταρχήν η αύξηση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, αφού η τρόικα έχοντας μελετήσει το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς είχε καταλήξει ότι η μείωση της ρευστότητας δεν είναι συγκυριακή αλλά δομική, και συνδέεται με το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις που έγιναν από την 1ηΙανουαρίου δεν ήταν αρκετές. Από την αύξηση του 13%, μόνο ένα ποσοστό 1% αφορούσε σε αύξηση της ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο κάλυψε τέλη και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Εκτιμάται ότι το θέμα θα τεθεί προς τον κ. Λιβιεράτο από την τρόικα και πολύ σύντομα μάλιστα.

Στήριξη ΑΠΕ

Επόμενο θέμα, πάντα σχετικό με τη βιωσιμότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι οι ταρίφες των ΑΠΕ, δηλαδή οι τιμές απορρόφησης του πράσινου ρεύματος. Οι Βρυξέλλες έχουν βάλει για τα καλά στο μάτι τις ταρίφες των ΑΠΕ στην Ελλάδα, με το σκεπτικό, ειδικά στα φωτοβολταικά, ότι δεν μπορεί σε μια χώρα με ηλιοφάνεια πολλαπλάσια αυτής της Γερμανίας, οι ταρίφες να είναι διπλάσιες, και οι αποδόσεις 25%-30%έναντι 8%-12% της τελευταίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από ιδέες, που περιλαμβάνουν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών φωτοβολταικών (το επικρατέστερο), και την καθιέρωση πλαφόν στην πωλούμενη ενέργεια στο σύστημα, μέχρι το πιο ακραίο σενάριο που είναι ακόμη και “μαχαίρι” στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων.

Πώληση μονάδων ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, το άλλο καυτό μέτωπο είναι αυτό των ιδιωτικοποίησεων. Εδώ και δύο μήνες από τα μέσα Απριλίου, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ έχουν μπει στον προεκλογικό πάγο. Στην πιο προχωρημένη απ’ αυτές, το διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τη ΔΕΠΑ, έχουν προκριθεί στη β’ φάση 14 από τους 17 “μνηστήρες”. Όσο για τη ΔΕΗ, έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα