ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΤΑ… ΓΑΛΛΙΚΑ

Το περίφημο «Βρίζοντας το κοινό», αν και γραμμένο το 1966, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Και κυρίως σοκαριστικό.

Θεατές που ουρλιάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να πάρουν τα χρήματα του εισιτηρίου τους πίσω, σκανδαλισμένες κυρίες εγκαταλείπουν κακήν κακώς τις θέσεις τους, κάποιοι περισσότερο ψύχραιμοι αναρωτιούνται αν αυτό που βλέπουν επί σκηνής είναι θέατρο ή κομμάτια από την ίδια τη ζωή τους.

Ναι, το «Βρίζοντας το κοινό» του Αυστριακού συγγραφέα Πέτερ Χάντκε προκάλεσε τέτοιες κι ακόμη χειρότερες

αντιδράσεις όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Το ίδιο εξακολουθεί να δημιουργεί και σήμερα. Στην Αθήνα θα το δούμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών –οι παραστάσεις ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο- στο Πειραιώς 260 από τον ολλανδικό θίασο De Koe στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πρόκειται για ένα κείμενο και μια παράσταση που σοκάρει. Είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια, αφού σκοπός είναι να αναμοχλεύσει τα πιο βίαια και ταπεινά των αισθημάτων και να τον βάλει σε διαδικασία ενδοσκόπησης. Να τον ξεβολέψουν με δυο λόγια. Κι όλα αυτά σε μια παράσταση που έχει χαρακτηρισεί αντι-θέατρο, μια και τα όρια μεταξύ αληθινής ζωής και θεατρικής μίμησης είναι όχι απλώς δυσδιάκριτα, αλλά κάποιες στιγμές πιθανότατα δεν υπάρχουν. Αν έχετε γερό στομάχι (ή έστω τάσεις μαζοχισμού), σπεύσατε.

INFO: Στο Πειραιώς 26 (Κτίριο Ε), στις 11 & 12/06 στις 21.00, εισιτήρια 25 & 15 (φοιτητικό & ΑΜΕΑ), www.greekfestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα