Θέμα εκλογικού νόμου ανοίγει ο Κουβέλης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το θέμα άνοιξε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του. Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε «ώριμη» την απλή αναλογική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη

και ώριμη επιλογή».

Εκλογικά σενάρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι τόσο του Μαξίμου, όσο και της Ιπποκράτους. Το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως και την Κουμουνδούρου, καθώς πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως η κυβέρνηση «θυμήθηκε τώρα την απλή αναλογική, για να εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την εξουσία», όπως λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, με δεδομένο ότι η καθιέρωση απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς, θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση νέο εκλογικό νόμο με απλή αναλογική, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα τον υπερψηφίσει. Αυτό, μάλιστα, αν γίνει, αναμένεται να αλλάξει εντελώς τον πολιτικό χάρτη και την ατζέντα, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον οι απαιτούμενες 200 ψήφοι (δηλαδή τα 2/3 της Βουλής) και ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν άνοιξε τυχαία τέτοιο θέμα. Στην Αγίου Κωνσταντίνου βλέπουν πολύ θετικά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ συζητήσεις –σε πρώιμο στάδιο και, πάντως, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση- έχουν γίνει μεταξύ των αρχηγών που συγκροτούν την τρικομματική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα