ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν επιτελικά στελέχη τραπεζών καθώς την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί στο γαλλικό όμιλο της Credit Agricole για την επιλογή μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας ωστόσο δεν αποκλείουν και νέα

μετάθεση για την επόμενη εβδομάδα καθώς όπως διευκρινίζουν σε θέση ισχύος βρίσκεται η γαλλική πλευρά και κατά συνέπεια έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων. Ωστόσο προσθέτουν ότι είναι δεδομένη η επιθυμία της Credit Agricole να αποχωρήσει από την Ελλάδα και κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι μέχρι μεθαύριο Παρασκευή να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση και να ανακοινωθεί επίσημα η συναλλαγή.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις δημιούργησαν την αίσθηση περί δεύτερων σκέψεων από πλευράς Credit Agricole κάτι όμως που δεν φαίνεται να έχει βάσει καθώς η Γάλλοι έχουν ανακοινώσει και δεσμευτεί επίσημα για την συναλλαγή. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών τυχών αναδίπλωση των Γάλλων δεν θα είχε μόνο επιπτώσεις στην φήμη και την αξιοπιστία της γαλλικής τράπεζας αλλά πιθανότατα και νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η καθυστέρηση δεν αντανακλά την απροθυμία των Γάλλων να αποχωρήσουν (πηγές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση παραμένει ακλόνητη) αλλά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι απαιτήσεις των ελληνικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, οι τρεις εγχώριες τράπεζες που διεκδικούν την Emporiki, ουσιαστικά κατέθεσαν νέες προσφορές ώστε να προσαρμόσουν τις αρχικές τους προτάσεις στις νέες απαιτήσεις των αρχών.

Δυο είναι τα βασικά σημεία που θα μετρήσουν στην τελική ευθεία. Το πρώτο είναι οι εγγυήσεις που δίνουν οι εγχώριες τράπεζες για την γραμμή χρηματοδότησης που έχει χορηγήσει ο γαλλικός όμιλος στην θυγατρική του στην Ελλάδα. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιτρέπει την επιστροφή της ρευστότητας, έως ότου οι συνθήκες ρευστότητας ομαλοποιηθούν, και οι Γάλλοι για να διασφαλιστούν από το ενδεχόμενο ατυχήματος (έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να προσφέρουν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εκτός Ελλάδας ως εγγύηση για το ποσό της ρευστότητας που θα παραμείνει στη χώρα. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας, εύκολα ρευστοποιήσιμα θα προτιμηθούν.

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχεία είναι οι συνέργειες. Στο θέμα των συνεργειών δίνουν ιδιαίτερο βάρος τόσο η ελληνικές αρχές όσο και η Κομισιόν η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της συμφωνίας. Όποια από τις εγχώριες τράπεζες παρουσιάσει την πιο πειστική και αξιόπιστη πρόταση για τις συνέργειες που δημιουργούνται από την συνένωση με την Emporiki.

Οι διοικήσεις των εγχωρίων τραπεζών αναμένουν με αγωνία την απόφαση των Γάλλων καθώς όποιος αποκτήσει την Emporiki Bank θα αποκτήσει και το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο θα καταβάλλουν οι Γάλλοι. Έτσι

Keywords
Τυχαία Θέματα