ΘΡΙΛΕΡ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΣΚΛΗΡΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η χθεσινή αναβολή της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πιστωτών επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, αλλά ουδείς έκρυβε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο θα αναλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα,

προκειμένου να «τρέξουν» το πακέτο των επώδυνων μέτρων της επόμενης διετίας.

Το πιθανότερο είναι πλέον η συμφωνία να σφραγιστεί μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να κερδίσει ότι είναι δυνατόν μέσα από αυτή την διαδικασία. Στόχος άλλωστε είναι ο Πρωθυπουργός να μην πάει με άδεια τα χέρια στην Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική πλευρά βεβαίως το παραδέχεται πως η τρόικα «έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι», όμως εντός των κόλπων των εκπροσώπων των πιστωτών δεν αποκλείεται και να αντανακλώνται διαφωνίες που υπάρχουν σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι που «φρενάρει» τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Τόκιο κατεγράφησαν υψηλού επιπέδου διαφωνίες για τον χειρισμό της κρίσης της ευρωζώνης όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε επέπληξε την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις για αυστηρότερη λιτότητα στις περιφερειακές οικονομίες.
Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αντικρούει την στάση του ίδιου του ΔΝΤ όταν υπερασπίζει την χαλάρωση της λιτότητας, αφού το ταμείο «κάθε τόσο» προειδοποιεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, μάλιστα  έχει ταχθεί υπέρ του να δοθεί παράταση δύο χρόνων για την Ελλάδα, ώστε να επιτύχει τους δύσκολους στόχους του προϋπολογισμού και έγινε η “υψηλότερη” αξιωματούχος που στήριξε ανοικτά το αίτημα της χώρας.

Αντίθετα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει με καλό μάτι μια παράταση του προγράμματος ειδικά εάν συνοδεύεται με νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις συγκρούσεις σε υψηλό επίπεδο με «φόντο» το ελληνικό ζήτημα, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αυτής της χώρας που με την νέα χρονιά να νοιώσουν το «ψαλίδι» να «κόβει βαθιά»..

Εξτρά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2013 φαίνεται πως έχουν «σφραγίσει» με την τρόικα να επιμένει ο «λογαριασμός» των εξοικονομήσεων  της επόμενης χρονιάς να ανέβει στα 9 δισ. ευρώ. Συνολικά για την διετία 2013-2014, το συνολικό πακέτο μέτρων των 13,9 δισ. κατανέμεται σε 7,8 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων (1,7 δισ. ευρώ από μισθούς, 4,9  δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,2 δισ. ευρώ από επιδόματα) και σε 2 δισ. ευρώ καθαρά από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από περικοπή των δαπανών των υπουργείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα