Θρίλερ με την τύχη του Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Μόσχα και αναζητεί χώρα που θα του παράσχει πολιτικό άσυλο.

Οι αμερικανικές αρχές κάλεσαν τη Ρωσία να εξετάσει «όλες τις διαθέσιμες επιλογές» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί ως κατάσκοπος. Παράλληλα,ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε μέσω διπλωματικών διαύλων τη δυσφορία του για την απόφαση των κινεζικών αρχών να αφήσουν τον Σνόουντεν να διαφύγει από το Χονγκ Κονγκ,

όπου είχε καταφύγει αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. «Επισημάνθηκε ότι τέτοια συμπεριφορά βλάπτει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βιετνάμ, δήλωσε σήμερα ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν υπέβαλε αίτημα για πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση.

«Θα πάρουμε απόφαση γι’ αυτό, το αναλύουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των πολιτών στον κόσμο», δήλωσε ο Ρικάρντο Πατίνο και πρόσθεσε: «Ενεργούμε πάντα βάσει αρχών, όχι υπέρ των στενών συμφερόντων μας. Υπάρχουν κυβερνήσεις που ενεργούν περισσότερο υπέρ των στενών συμφερόντων τους. Όχι εμείς. Προσέχουμε τα δικαιώματα του Ανθρώπου».

Ο Ισημερινός έχει ήδη παράσχει άσυλο στον επικεφαλής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει εδώ και μήνες φιλοξενούμενος στην πρεσβεία της χώρας στη Βρετανία.

Επόμενη στάση στο ταξίδι του Σνόουντεν εκτιμάται ότι θα είναι η Κούβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα