ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ αποκτά η αδιαθεσία του νέου υπουργού Οικονομικών  Β. Ράπανου. Σήμερα υποβάλλεται σε γαστροσκόπηση. Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει ο «υπηρεσιακός» Γ. Ζανιάς. Σενάρια για «προσκλητήριο» στον Στ Δήμα.
Η έντονη αδιαθεσία που οδήγησε τον κ. Βασίλη Ράπανο στο νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής ίσως να μην είναι άσχετη με τον προβληματισμό που – σύμφωνα με κάποιες πηγές – προκάλεσε στον δυνάμει υπουργό Οικονομικών η σύνθεση της κυβέρνησης και το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων.

Κατά

πληροφορίες, ο κ. Ράπανος δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη με την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος καθώς φέρεται να είχε διαβεβαιώσεις ότι σε καίριες θέσεις μνημονιακών υπουργείων θα τοποθετούνταν τεχνοκράτες και όχι πολιτικά πρόσωπα.

Επιπλέον, προβληματισμό του προκάλεσε το πλαίσιο προγραμματικής σύγκλησης που ανακοίνωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημ.Αρ στην οποία περισσεύουν τα ευχάριστα μέτρα (αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων, μετενέργειας, αύξηση αφορολογήτου, μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών) και απουσιάζουν πλήρως μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Και αυτό σε μία περίοδο που η ελληνική πλευρά καλείται να διαμορφώσει πρόγραμμα εξοικονόμησης πλέον των 11,5 δισ ευρώ, που ακόμη κι αν παραταθεί ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής επουδενί επιτρέπει χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του κ. Ράπανου η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί. Ο ασθενής, μάλιστα, σηκώθηκε χθες από το κρεβάτι, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθεί να εμφανίζει περιορισμένη αστάθεια. Σήμερα προγραμματίζεται να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση, ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο πιθανόν το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται περί… «διπλωματικής ασθένειας» του κ. Ράπανου, αλλά ότι η ισχυρή αυτή πίεση κατέβαλε τον υποψήφιο υπουργό. Η απόφαση της κυβέρνησης να συνοδεύσει στις Βρυξέλλες τον Δημ. Αβραμόπουλο, ως δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνησης,  ο κ. Γιώργος Ζανιάς ενδέχεται να μην είναι μόνον μία προληπτική κίνηση, δεδομένου ότι παραμένει αμφίβολο πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του κ. Ράπανου. Για κάποιους, δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, μέχρι και την Παρασκευή, όταν και η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Στο διάστημα αυτό δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί να καταφέρουν να πείσουν τον κ. Ράπανο ότι, εφόσον η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει, αξίζει να δώσει τη μάχη ως υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, χθες κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν υπάρξει ζήτημα συνεργασίας και η ορκωμοσία του κ. Ράπανου θα γίνει κανονικά μόλις αποκατασταθεί η υγεία του ιδίου και του Πρωθυπουργού.

Σε διαφορετική περίπτωση, ωστόσο, θα αναζητηθεί – ίσως αναζητείται ήδη καλού κακού – νέος υποψήφιος με τη δημοσιογραφική πιάτσα να συζητά ήδη είτε για παραμονή του κ. Ζανιά, είτε – το πλέον πιθανό – για προσκλητήριο στα… όπλα κάποιου πολιτικού στελέχους όπως ο Στ. Δήμας.

Keywords
Τυχαία Θέματα