ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικό στα ειδικά μισθολόγια -που δεν την γλιτώνουν- «σφαγή» στις συντάξεις, «ψαλίδι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και σε αιρετούς άρχοντες, ακόμη και πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες περίθαλψης προβλέπει το σχέδιο Στουρνάρα που θα κατατεθεί ενώπιον των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «πλαφόν» για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών «κλείδωσε» στα 2.300 ευρώ, ενώ στο «τραπέζι» είναι και νέες κλιμακωτές μειώσεις

στις κύριες συντάξεις.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται τους επικεφαλής της τρόικα Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, προκειμένου να εξετάσουν τους άξονες του πακέτου λιτότητας που επεξεργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι προαναφερθείσες περικοπές δαπανών, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προκειμένου η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, θα υιοθετηθούν τελικά πολλές από τις προτάσεις-«βόμβα» του ΚΕΠΕ, καθώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα. Έτσι, όλα δείχνουν πως το πακέτο περικοπών που θα τεθεί επί τάπητος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Επιβολή ανώτατου ορίου στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών: Το πλαφόν όλα δείχνουν πως κλείδωσε στα 2.300 ευρώ μεικτά.

• Κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω. Για ποσά από 1.000 έως 1.400 ευρώ η μείωση προτείνεται να φθάσει το 5% και για ποσά άνω των 1.400 ευρώ να ανέλθει στο 10%. Το μέτρο έχει προταθεί από το ΚΕΠΕ, το οποίο εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν 880 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα των περικοπών αυτών θα είναι να μειωθούν ακόμη και συντάξεις των οποίων τα κααθρά ποσά κυμαίνονται μεταξύ 800 και 900 ευρώ.

• Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί, ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 20% της κύριας

• Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22%

- Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

• Μειώσεις 10% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, με εξαίρεση τους μάχιμους αστυνομικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

• Περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20%. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν στα χορηγούμενα επιδόματα. Μάλιστα οι αρχικές εισηγήσεις προβλέπουν να μην υπολογίζεται μόνο το εισόδημα αλλά και τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχει ο δικαιούχος του επιδόματος. Από τα αυστηρά αυτά κριτήρια θα εξαιρεθούν το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ, το οποίο άλλωστε καταβάλλεται ήδη με εισοδηματικά κριτήρια. Αναζητείται φόρμουλα για τα πολυτεκνικά επιδόματα και μεταξύ άλλων εξετάζεται η καθιέρωση οικογενειακού κριτηρίου.

Τα υπόλοιπα επιδόματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι ανταποδοτικά για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα