Τί; Μόνο τόσοι οι άνεργοι;

Τί; Μόνο τόσο; Και 50% μπορεί να φτάσει. Για την ανεργία ο λόγος και τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι το ποσοστό των ανέργων μπορεί να φτάσει στο 34% έως το 2016! Εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η σκληρή πολιτική περικοπής μισθών και συντάξεων και αυξήσεων φόρων δεν υπάρχει διέξοδος.
Το 34% που βλέπει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ θα αποδειχτεί λίγο, πολύ λίγο, αν δεν σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος» ύφεσης που σαρώνει την ελληνική οικονομία.
Μέχρι στιγμής, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι ιθύνοντες

«ποντάρουν» στην εκρηκτική αύξηση του τουρισμού και στον εξαγωγικό προσανατολισμό που αποκτούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.
Εάν αναλογιστεί κάποιος όμως ότι για να αποδώσει αυτό το «ποντάρισμα», οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αξιοποιήσουν τα όποια ίδια κεφάλαια έχουν στην κατοχή τους και επιπλέον οι τράπεζες έχουν κοινή γραμμή πως «χρηματοδοτούνται μόνον οι υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις», εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δύσκολα μόνον από αυτούς τους τομείς θα αναστραφεί η εικόνα, ιδίως σε επίπεδο ανεργίας.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη να ξεσπάσει ένας «τυφώνας» ενδιαφέροντος από το εξωτερικό που θα μεταφραστεί σε επενδύσεις που θα βάλουν «φρέσκο χρήμα» που τόσο λείπει στην ελληνική επικράτεια.
Και φυσικά όπως λέει και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ απαραίτητη θα ήταν και η συνδρομή των Ευρωπαίων, με την η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, ανάλογο με το «σχέδιο Μάρσαλ» που θα χρηματοδοτούνταν από οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Σε διαφορετική περίπτωση… η πολυαναμενόμενη έξοδος από το τούνελ της ύφεσης δεν θα έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα στα ποσοστά ανεργίας, που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα..

Keywords
Τυχαία Θέματα