ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Αν το ποσό πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ, τότε δεδομένη θεωρείται η καθολική κρατικοποίηση των τραπεζών. Αν το ποσό περιοριστεί κάτω από τα 30 δισ. ευρώ τότε οι περισσότερες θα μπορέσουν να αποφύγουν το φάσμα της κρατικοποίησης.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι τράπεζες καθώς όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ύψος του …λογαριασμού,

σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον και τη φυσιογνωμία του κλάδου. Αν το ποσό θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί από την τρόικα, τότε δεδομένη πρέπει να θεωρείται η καθολική κρατικοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο αν το ποσό περιοριστεί κάτω από τα 30 δισ. ευρώ όπως ελπίζουν και προσδοκούν οι τράπεζες, τότε οι περισσότερες θα μπορέσουν να αποφύγουν το φάσμα της κρατικοποίησης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο κάλυψης των ζημιών από την BlackRock, η εποπτική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα αποτίμησης των νέων ομολόγων στην ονομαστική τους αξία, τα κίνητρα που θα καθορίσουν τον βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση και το πώς θα αντιμετωπιστούν ATEBank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.).

Αναλυτικότερα:

– Τρόπος κάλυψης ζημιών από BlackRock. Οι τράπεζες ζητούν η κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης που προέκυψε από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock να γίνει με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (Contingent Convertible capital CoCos). Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών οι ζημίες από τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλά είναι δυνητικές και θα πραγματοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που οι ιδιαίτερα αρνητικές παραδοχές της BlackRock για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια επιβεβαιωθούν. Έτσι τονίζουν δεν πρέπει να εκδοθούν μετοχές αλλά CoCos τα οποία είναι μια πιο ήπια και ευέλικτη μορφή αύξησης κεφαλαίου και μπορούν να αποπληρώνονται εύκολα μέσω των καθαρών εσόδων που δημιουργεί μια τράπεζα κατά τη διάρκεια της ετήσιας χρήσης. Αν αυτό γίνει, τότε το όφελος για τις τράπεζες υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

– Εποπτική αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας. Με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση προχώρησε στην επιμήκυνση της αναβαλλόμενης φορολογίας από 5 σε 30 έτη. Έτσι η κυβέρνηση έδωσε τη λογιστική δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας με μελλοντικά κέρδη σε ορίζοντα 30 ετών (περίοδος που λήγουν τα νέα ομόλογα που έλαβαν από το PSI). Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι η ελάφρυνση αυτή να αναγνωριστεί και εποπτικά. Δηλαδή το μέρος της ζημίας που έχει λογιστικά τη δυνατότητα να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη να υπολογιστεί και στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Αν αυτό συμβεί, τότε το όφελος (δηλαδή η μείωση της ζημίας) για τις τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 4 με 5 δισ. ευρώ.

– Αποτίμηση νέων ομολόγων στην ονομαστική αξία. Στα αποτελέσματα του 2011 μετά την αποτύπωσ

Keywords
Τυχαία Θέματα