ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ

Roll over ομολόγων και απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση τραπεζών. Τους δύο στόχους της ελληνικής πλευράς στη συζήτηση που ανοίγει για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αποκάλυψε χθες, από το Παρίσι, ο Πρωθυπουργός.

«Τί θα ζητούσατε από το Μάριο Ντράγκι και την Ευρώπη;». Η δημοσιογραφική ερώτηση, αμέσως μετά την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην εκδήλωση για τα 125 χρόνια της εφημερίδας International

Herald Tribune, αποτέλεσε το έναυσμα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να αποκαλύψει δημοσίως τους δύο στόχους της ελληνικής πλευράς.

Το roll over των ομολόγων που κατέχει η Ευρ. Κεντρική Τράπεζα θα ήταν θετικό καθώς θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πώς ζητούμενο είναι να επιτραπεί και στην Ελλάδα να κάνει χρήση της πρόβλεψης για την Ισπανία, της απευθείας δηλαδή ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο, ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς, θα βελτίωνε σημαντικά το ύψος του χρέους αλλά και τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψε τις δύο ελληνικές θέσεις τόσο για τον τρόπο κάλυψης του κόστους της επιμήκυνσης του προγράμματος (roll over) όσο και για την επίτευξη «βιώσιμου χρέους» (μέσω της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης) κάτι άλλωστε που αποτελεί αγκάθι για τη συνέχιση του προγράμματος εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μάριο Ντράγκι, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε ο Πρωθυπουργός, είχε λίγη ώρα νωρίτερα αποκλείσει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Σαμαράς στην τοποθέτησή του εμφανίστηκε να μην θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει πώς η ελληνική πλευρά δεν ζητά περισσότερα χρήματα από τους λαούς της Ευρώπης, ούτε βέβαια κούρεμα του επίσημου – δημόσιου τομέα. «Η Ελλάδα τιμά την υπογραφή της σημείωσε ο κ. Σαμαράς» καταλήγοντας πώς όταν ανέλαβε το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας ήταν μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις τελευταίες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα, πριν τη Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, σενάριο πάντως που – σύμφωνα με όσα έλεγαν χθες πηγές του Μαξίμου – δεν μοιάζει και το πλέον εφικτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα