ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΡΤΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες έχει να αντιμετωπίσει την πιο σκληρή εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 14 ετών.

Αντίπαλός του ο Ενρίκε Καπρίλες, ο  οποίος υπόσχεται την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους και καταγγέλλει την ευνοιοκρατία. Ο 40χρονος Καπρίλες και πρώην δήμαρχος της Μπαρούτα κάνει εδώ εννέα μήνες μια σκληρή εκστρατεία πόρτα – πόρτα και προσδοκά να πλήξει την κυριαρχία του Ούγκο Τσάβες,

που κρατά από το 1998.

Πιθανή ήττα του Ούγκο Τσάβες, θα ανοίξει την κερκόπορτα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και θα αμβλύνει το αντι-αμερικανικό αίσθημα, που έχει καλλιεργήσει για χρόνια ο αριστερό ηγέτης.

Αντιθέτως, η επανεκλογή του Ούγκο Τσάβες θα τον βοηθήσει να συνεχίσει το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων και κάθετου κρατικού ελέγχου όλων των παραγωγικών δομών της οικονομίας της Βενεζουέλας.

Οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν προβάδισμα στον Ούγκο Τσάβες, αλλά με μικρή διαφορά από τον Ενρίκε Καπρίλες, αν και οι υποστηρικτές του τελευταίου εκτιμούν σίγουρη νίκη του. Στην τελευταία του δημόσια ομιλία ο Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας «να αφήσει πίσω το παρελθόν».

Παρ’ όλα αυτά, η αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για όλη την Λατινική Αμερική δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα τόξο αριστερών κυβερνήσεων, αλλά και για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει κάνει ο Ούγκο Τσάβες με την Κούβα και τον Ισημερινό στην πώληση πετρελαίου με έκπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα