Το Who is Who των Υποψηφίων

Άγκελα Μέρκελ, (59 ετών).

Στο τιμόνι της Γερμανίας τα τελευταία 8 χρόνια. Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1989 σε ένα από τα πρώτα δημοκρατικά κόμματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) αμφισβητώντας, ως καγκελάριος πια, πολλές από τις παραδοσιακές αρχές του CDU.
Ελιναι η πρώτη γυναίκα που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871 αλλά και η πρώτη πρώην πολίτης της

Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Κόμμα: CDU (33,8%, 239 έδρες στις εκλογές του 2009) – http://www.cdu.de

Web Site: http://www.angela-merkel.de

Πέερ Στάινμπρουκ (66 ετών)

Από το 2005 μέχρι το 2009 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπό την καγκελάριο Μέρκελ στο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Κεντρικό σημείο στον προεκλογικό του αγώνα αποτελεί η καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1947 στο Αμβούργο. Πολιτικός καριέρας, δούλεψε για διάφορα γερμανικά υπουργεία και, από το 1978 έως το 1981 δούλεψε στο γραφείο του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Τη δεκαετία του 1980 ήταν επικεφαλής προσωπικού του τότε πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιοχάνες Ράου.
To 1993 έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν. Ύστερα, επέστρεψε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών το 1998 και υπουργός Οικονομικών το 2000.
Από το 2002 έως το 2005, ο Στάινμπρουκ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όντας επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του Πράσινου κόμματος.
Είναι μέλος του Bundestag από το 2009 και κύριος εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε οικονομικά ζητήματα.
Εχει ασκήσει κριτική στη βρετανική Κεϊνσιανή οικονομία αλλά και στη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών, πράγμα που προκάλεσε ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας.
Κεντρικό σημείο στον προεκλογικό του αγώνα αποτελεί η καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Κόμμα: SPD (23,0%, 146 έδρες στις εκλογές του 2009) http://www.spd.de

Web Site: http://peer-steinbrueck.de

Ράινερ Μπρίντερλε (67 ετών)

Μετά τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί το FDP σε προηγούμενες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις ο Μπρύντερλε, πολιτικός χαμηλών τόνων, αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία γι αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.
Τα κεντρικά ζητήματα τα οποία κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα του πρώην υπουργού Οικονομικών λεχουν να κάνουν με την γερμανική οικονομία και την πολιτική στην ευρωζώνη.
Κόμμα: FDP (14,6%, 93 έδρες στις εκλογές του 2009) http://www.liberale.de

Σάρα Βάγκενκνεχτ και Γκρέγκορ Γκύζι

Κόμμα: Die Linke (11,9%, 76 έδρες στις εκλογές του 2009) http://www.die-linke.de/dielinke/aktuell/

Υποψήφιοι του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) βρίσκονται η Σάρα Βάγκενκνεχτ, 44 ετών – σύντροφος του Όσκαρ Λαφοντέν, του πρώην επικεφαλής τους κόμματος – και ο Γκρέγκορ Γκύζι, 65, οι οποίοι αν και «άσπονδοι» φίλοι υποσστηρίχθηκαν από στελέχη του κόμματος.

Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και Γιούργκεν Τρίτιν

Οι Πράσινοι κατεβαίνουν στις εκλογές με δύο υποψήφιους: την Κατρίν Γκέρινγκ Έκαρντ από την Ανατολική Γερμανία και Γιούργκεν Τριτίν από τη Δυτικλη. Βασική θέση των Πρασίνων είναι η αύξηση της φορολόγησης των μεγαλύτερων εισοδημάτων. Και οι δύο έχουν εκλεγεί μέσα από καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος και σε περίπτωση που κέρδιζαν τη νίκη θα εναλλάσσονταν στην καγγελαρία.

Κόμμα: Πράσινοι (10,7%, 68 έδρες στις εκλογές του 2009) http://www.gruene.de/splash.html

Keywords
Τυχαία Θέματα