ΤΟ… ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παρότι η ΔΗΜΑΡ είναι το μικρότερο κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά, το αποτύπωμά της στην σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και στο προγραμματικό πλαίσιο είναι ανάγλυφο.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, στον Φώτη Κουβέλη πιστώνονται δύο κορυφαίοι υπουργοί και εγνωσμένου κύρους νομικοί,

ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ προτάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ήταν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.

Ειδικά οι δύο νομικοί έχουν αναλάβει κρίσιμα υπουργεία, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα κάνουν πίσω στις αρχές τους και πλέον, στοίχημα της νέας κυβέρνησης είναι και αφενός η μεταρρύθμιση του κράτους, που θα αναλάβει ο Αντώνης Μανιτάκης και, αφετέρου, η αλλαγή του τρόπου απονομής Δικαιοσύνης, που αποτελεί πρώτο στόχο (μαζί με τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το στίγμα στο πρόγραμμα

Κατά τα λοιπά, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, εμφανές είναι το στίγμα του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στο προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες, ήταν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή προγράμματος που επέμειναν να κάνει πίσω ο Αντώνης Σαμαράς στην πάγια προεκλογική του δέσμευση για κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας των μεταναστών, ενώ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε πίεση για μετάθεση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. για το Σεπτέμβριο, υπό την αίρεση, φυσικά, ότι κάτι τέτοιο θα το δεχθεί η τρόικα.

Επίσης, κατά τη ΔΗΜΑΡ, οι εκπρόσωποί της πίεσαν για να περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης η μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, ενώ επιμονή των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου υπήρξε και σε ό,τι αφορά τη νομοθετική αποκατάσταση της μετενέργειας των συμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα